• 25 Νοεμβρίου, 2020

Νέο εργασιακό σοκ: Διαρροές για περικοπές στο Δώρο Χριστουγέννων – Έντονες αντιδράσεις, σκληρή δήλωση Αχτσιόγλου

 Νέο εργασιακό σοκ: Διαρροές για περικοπές στο Δώρο Χριστουγέννων – Έντονες αντιδράσεις, σκληρή δήλωση Αχτσιόγλου

Μια νέα δυσμενής εξέλιξη στα εργασιακά έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες καθώς κυβερνητικές διαρροές αναφέρουν πώς στο στόχαστρο (μετά το θέμα με απλήρωτες υπερωρίες) φαίνεται ότι μπαίνει το δώρο Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με αυτές τις η κυβέρνηση προσανατολίζεται να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αγορά εργασίας με τις αναστολές και το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία και να προβεί σε περικοπές στο δώρο που αποτελεί ανάσα σημαντική για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους.

Το σχέδιο φέρεται να προβλέπει ότι το δώρο θα υπολογιστεί με βάση την ειδική αποζημίωση των 534 ευρώ και όχι τον ονομαστικό μισθό των εργαζομένων που βρέθηκαν ή παραμένουν σε αναστολή εργασίας.

Ο εργοδότης θα επιβαρυνθεί με το ποσοστό που του αναλογεί για όσον καιρό οι εργαζόμενοι εργάστηκαν κανονικά και το υπόλοιπο θα το καταβάλει το κράτος, αλλά κουτσουρεμένο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι με ανάλογο τρόπο θα γίνει και ο υπολογισμός του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία.

Δεν αποκλείεται, πάντως, στο σχέδιο νόμου που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της, όπως έκανε και με το θέμα των απλήρωτων υπερωριών.

Για το θέμα αντέδρασε ήδη η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, με την ακόλουθη δήλωση:

Φαίνεται ότι η αντεργατική εμμονή συνδυάζεται με περίσσευμα αλαζονείας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Ο κ. Βρούτσης, μετά τις έντονες αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άνευ προηγούμενου αντεργατική ρύθμιση που προωθεί, οπισθοχωρεί μερικώς αλλά επιμένει στις απλήρωτες υπερωρίες για λιγότερες ώρες. Την ίδια στιγμή σχεδιάζει την επίσημη περικοπή του δώρου Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή.

Να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν υπάρχει «περίπου» εργασιακός μεσαίωνας, η θέσπιση απλήρωτων υπερωριών είναι νομιμοποίηση της απλήρωτης εργασίας είτε πρόκειται για μία είτε για τρεις ώρες την ημέρα.

Προειδοποιούμε ξανά το υπουργείο Εργασίας να μην διανοηθεί να φέρει στη Βουλή διάταξη που νομιμοποιεί την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία ούτε για ένα λεπτό και να ακυρώσει κάθε σχέδιό του για περικοπές στο δώρο Χριστουγέννων.