Έβρος: Ανταλλαγή πυροβολισμών της ελληνικής συνοριοφυλακής με τουρκικό σκάφος – Νεκρή Αφρικανή μετανάστρια

 Έβρος: Ανταλλαγή πυροβολισμών της ελληνικής συνοριοφυλακής με τουρκικό σκάφος – Νεκρή Αφρικανή μετανάστρια

Σοβαρό επεισόδιο με ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ της ελληνικής συνοριοφυλακής και τουρκικού σκάφους με παράτυπους μετανάστες φέρεται κατά πληροφορίες της Καθημερινής να έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου στον ποταμό Έβρο, κοντά στο Σουφλί, με έναν μετανάστη να πέφτει νεκρός από κοντινό, όπως αναφέρεται πυροβολισμό.

Στην προειδοποίηση για απομάκρυνση με φωτεινά σήματα (από φακούς) της ελληνικής συνοριοφυλακής, όχι μόνο δεν άλλαξε πορεία η βάρκα αλλά και άρχισαν οι πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά, με την ελληνική να απαντά με βολές στον αέρα. 

Τελικά οι ελληνικές αρχές εντόπισαν και περισυνέλεξαν τέσσερις παράτυπους μετανάστες, και συγκεκριμένα τρεις άνδρες Πακιστανούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία ενώ μια γυναίκα, πιθανώς και αυτή από την Ερυθραία, περισυνελέγη νεκρή. Η βάρκα επέστρεψε στην Τουρκία αφού άφησε τους μετανάστες στα ελληνικά νερά.

Το περιστατικό συνέβη μετά τις 9 το βράδυ του Σαββάτου, με τις ελληνικές αρχές να αναφέρουν ότι απάντησαν σε πυροβολισμούς από την τουρκική πλευρά όταν προειδοποίησαν βάρκα με μετανάστες στον Έβρο να μην πλησιάσει την ελληνική.

Συγκεκριμένα Έλληνες συνοριοφύλακες εντόπισαν μια βάρκα με μετανάστες που βρισκόταν στην τουρκική πλευρά του ποταμού που χωρίζει Ελλάδα και Τουρκία και προσπαθούσε να τον διασχίσει για να περάσει στις ελληνικές όχθες.

Στην προειδοποίηση για απομάκρυνση με φωτεινά σήματα (από φακούς) της ελληνικής συνοριοφυλακή, όχι μόνο δεν άλλαξε πορεία η βάρκα αλλά και άρχισαν οι πυροβολισμοί από την τουρκική πλευρά, με την ελληνική να απαντά αντιστοίχως.

Τελικά οι ελληνικές αρχές εντόπισαν και περισυνέλεξαν τέσσερις παράτυπους μετανάστες, και συγκεκριμένα τρεις άνδρες Πακιστανούς και μια γυναίκα από την Ερυθραία ενώ μια γυναίκα, πιθανώς και αυτή από την Ερυθραία, περισυνελέγη νεκρή. Η βάρκα επέστρεψε στην Τουρκία αφού άφησε τους μετανάστες στα ελληνικά νερά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Καθημερινής, το πτώμα της άτυχης μετανάστριας έφερε τραύμα από σφαίρα στη δεξιά θωρακική χώρα. Ιατροδικαστης που έκανε νεκροψία τα ξημερώματα διεπίστωσε ότι η γυναίκα χτυπήθηκε από πολύ κοντινή απόσταση, και συμπερασματικά εκτιμά η ελληνική πλευρά ότι χτυπήθηκε από πυρά Τούρκων.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης εντόπισαν το βράδυ του Σαββάτου σε περιοχή του Έβρου στο Σουφλί, ομάδα ατόμων να επιβιβάζεται από την απέναντι όχθη σε πλαστική βάρκα με σκοπό την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα.

 Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αστυνομίας, προκειμένου να αποτραπεί η συγκεκριμένη διέλευση, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε χρήση φακών και φωνητικών προειδοποιήσεων σχετικά με την ιδιότητά τους («Αστυνομία – Γυρίστε πίσω»), ωστόσο εκείνη τη στιγμή από την απέναντι πλευρά ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά καθώς ήταν σκοτάδι δεν μπορούσε να διαπιστωθεί η κατεύθυνση τους.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι Έλληνες αστυνομικοί για τη διασφάλιση της σωματικής τους ακεραιότητας έσπευσαν να καλυφθούν, πυροβολώντας προειδοποιητικά στον αέρα, καθώς οι πυροβολισμοί από την απέναντι πλευρά συνεχίζονταν σε ριπές με τον ίδιο ρυθμό προς άγνωστη κατεύθυνση.

«Όταν η βάρκα κατέφθασε στην ελληνική όχθη, πέντε από τους μετανάστες αποβιβάστηκαν από αυτή, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν πίσω. Οι τέσσερις από αυτούς κατάφεραν να φτάσουν στη στεριά κολυμπώντας ενώ μία γυναίκα παρέμεινε να επιπλέει στο νερό και όταν οι αστυνομικοί την ανέσυραν με δυσκολία, διαπίστωσαν τον θάνατό της.

 Όπως διαπιστώθηκε η σωρός έφερε στην πίσω δεξιά θωρακική χώρα τραύμα, όμοιο με πυροβολισμού και μεταφέρθηκε για διενέργεια νεκροψίας- νεκροτομής, όπου από την πρώτη εκτίμηση του ιατροδικαστή η αιτία θανάτου είναι πυροβολισμός από πολύ κοντινή απόσταση (μερικά εκατοστά) με χρήση όπλου μικρού διαμετρήματος» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αστυνομίας.

Οι διασωθέντες, μεταξύ των οποίων και ένας ανήλικος, εξετάσθηκαν σχετικά και προέκυψε ότι για τη μεταφορά τους στην Αθήνα είχαν πληρώσει από 2.000 ευρώ ο καθένας σε κύκλωμα διακίνησης στην Κωνσταντινούπολη. Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης.

Παναγιώτης Δρίβας