Νέες πληροφορίες για άρση του locdown το Πάσχα: Αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι υπό την πίεση στο ΕΣΥ

 Νέες πληροφορίες για άρση του locdown το Πάσχα: Αποφασίζουν οι λοιμωξιολόγοι υπό την πίεση στο ΕΣΥ

Υπό το βάρος της πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ από τα νέα κρούσματα, αλλά και την αύξηση των διασωληνωμένων συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με ζητούμενο τα χρονοδιαγράμματα της αποκλιμάκωσης. Η εκτίμηση των ειδικών είναι πως το άνοιγμα δραστηριοτήτων θα αργήσει και μπορεί να πάρει όλο τον Απρίλιο, όμως από την άλλη πλευρά είναι δεδομένη τόσο η κόπωση των πολιτών όσο και η ανάγκη σταδιακής επανεκκίνησης της αγοράς.

Υπ΄ αυτό το πρίσμα εξετάζονται πλέον όλα τα σενάρια για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, των σχολείων, αλλά και της εστίας με ορόσημο το Πάσχα.

Το σενάριο που συζητείται όλο και περισσότερο είναι το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν από το Πάσχα (με click away και κόφτη στα SMS) ώστε να μην χαθεί και αυτή η εορταστική περίοδος για την Οικονομία, αλλά και να αποσυμπιεστεί ο κόσμος που κλείνεται μέσα στα σπίτια καθώς δεδομένη είναι η εκτίμηση των λοιμωξιολόγων ότι μ’ αυτό τον τρόπο η διασπορά είναι μεγαλύτερη.

Όλα στα στοιχεία συνηγορούν ότι οδηγούμαστε σε παράταση του lockdown. Ακόμη, το άνοιγμα του λιανεμπορίου δε θα γίνει στις 29 Μαρτίου ενώ τοποθετείται στις 14 Απριλίου. Λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Απριλίου είναι πιθανό να ανοίξει και η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς χώρους βέβαια.

Το μεγάλο ερώτημα αφορά σαφώς το άνοιγμα των σχολείων και την επιστροφή των μαθητών στις σχολικές αίθουσες. Η επιστροφή των μαθητών της τρίτης Λυκείου δρομολογείται για τις 14 Απριλίου. Οι υπόλοιπες βαθμίδες θα επιστρέψουν σταδιακά, ενώ δεν είναι αποκλείεται παράταση της σχολικής χρονιάς.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου θα κριθεί και πώς θα είναι το φετινό Πάσχα. Εάν αρχίσει η πτωτική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου και διαφανεί πως μπορεί μέχρι το τέλος Απριλίου να φθάσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό μειωμένων κρουσμάτων, τότε είναι πιθανό να ανοίξει η εστίαση ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα.

Δεν αποκλείεται μάλιστα και να δοθεί και η δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού.

Θωμαίδης: «Θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να κατέβει το κύμα»

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε πως «τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας έδειξαν μια μείωση 27%, η οποία όμως θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα».

Ωστόσο, είναι ακόμα πρόωρο να συζητάμε για το Πάσχα.

Ο καθηγητής εξήγησε πως χρειάζεται να αναλυθούν τα δείγματα και την ερχόμενη Δευτέρα για να παρατηρηθεί αν αυτή η μείωση θα είναι επιτέλους τάση. «Πρέπει να δούμε μια τάση ύφεσης για να μπορέσουμε να αισιοδοξούμε.»

Τόνισε, δε, πως στο τέλος αυτή της εβδομάδας θα γνωρίζουμε πώς πήγε η εβδομάδα και αν υπάρχει τάση μείωσης. Παραμένει, παρόλα αυτά, υψηλό το φορτίο στην Αττική. 

Ο καθηγητής υποστήριξε πως θα χρειαστούμε όλο τον Απρίλιο για να «κατέβει» το κύμα.

Σκουτέλης: “Μέτρα ανακούφισης μέχρι το Πάσχα”

Ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων Αθανάσιος Σκουτέλης πρόσθεσε στην ίδια εκπομπή ότι οι διασωληνωμένοι δεν θα πέσουν κάτω από τους 600 εύκολα.

Τις επόμενες μέρες πιθανότατα θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών άρα και αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ, διευκρίνισε.

Για το Πάσχα, συμφώνησαν και οι δύο πως είναι νωρίς για αποφάσεις χαλάρωσης και σίγουρα θα χρειαστεί και ο Απρίλιος για να δούμε ύφεση. Ενδέχεται να μην επιτραπούν οι μετακινήσεις τα Πάσχα, είπε ο κ. Θωμαΐδης.

Μέχρι το Πάσχα μπορεί να γίνουν πράγματα που θα οδηγήσουν σε μια ανακούφιση, ανέφερε ο κ. Σκουτέλης.

Βασιλακόπουλος:Σε δυο εβδομάδες αποκλιμάκωση

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει «από αύριο» το λιανεμπόριο αλλά αποκλειστικά για τα μικρά καταστήματα, ενώ προέβλεψε αποκλιμάκωση της πίεσης στο ΕΣΥ τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Όπως είπε, δεν θα πρέπει να ανοίξει κανένα μεγάλο πολυκατάσταστημα, αλλά μόνο μικρά, με ραντεβού στις μεγάλες πόλεις και με τον «κόφτη» των τριών ωρών του 13032. Επίσης οι εργαζόμενοι να φορούν μάσκες υψηλής προστασίας και οι πελάτες είτε μάσκα υψηλής προστασίας είτε διπλή μάσκα.

Ο καθηγητής εκτιμά ότι αν ανοίξει με αυτό τον τρόπο το λιανεμπόριο πολλοί εργαζόμενοι θα βρίσκονται στις δουλειές τους, άλλοι θα πάνε να ψωνίσουν και έτσι θα μειωθούν οι επικίνδυνες επαφές

Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι δραστηριότητες γιατί κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα, ωστόσο είναι πιο ασφαλές να λειτουργήσουν καφετέριες και ταβέρνες σε εξωτερικό χώρο, παρά να συγκεντρώνονται άνθρωποι σε πλατείες και σπίτια, να βγάζουν τη μάσκα και να πίνουν τον καφέ τους.

Αποκάλυψη για Φουρθιώτη: Εννέα περιπολικά από ΑΤ της Αν. Αττικής χρησιμοποιούνται για τη φύλαξη του (έγγραφα)

Ο κ. Βασιλακόπουλος δήλωσε βέβαιος ότι το Πάσχα θα έχουν επιτραπεί οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καθώς έως τότε το ποσοστό ανοσίας, είτε από μόλυνση είτε από εμβολιασμό θα έχει φτάσει στο 35% με 40%.

Εκτίμησε ότι για δυο ακόμη εβδομάδες θα ασκηθεί μεγάλη πίεση στο σύστημα ωστόσο είναι αισιόδοξος λόγω της οριακής μείωσης στο ιικό φορτίο στα λύματα της Αθήνας.

Μανωλόπουλος: “Ή θα κάνουμε Πάσχα ή καλοκαίρι”

«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη αυτή τη στιγμή, ίσως παραμείνει έτσι για λίγο ακόμη», ανέφερε ο Eυάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Ο καθηγητής ανέφερε πως η αποκλιμάκωση δεν θα είναι σε μία εβδομάδα, αλλά θα πάρει αρκετό καιρό.

«Ο Απρίλιος με τον έναν ή το άλλο τρόπο θα είναι επιβαρυμένος, ωστόσο θεωρώ πως μπορούμε να αποφύγουμε το τέταρτο κύμα λόγω εμβολιασμών», τόνισε μιλώντας στον ANT1

Ο καθηγητής ανέφερε πως το θέμα με τα μέτρα είναι δύσκολο, οι αποφάσεις πρέπει να παρθούν, αλλά είναι δύσκολο να στηρίζονται στα νούμερα, καθώς αυτά θα παραμείνουν ψηλά.

Μάλιστα στην ερώτηση αν θα γιορτάσουμε Πάσχα, ο κ. Μανωλόπουλος επισήμανε πως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως ή θα κάνουμε Πάσχα ή θα κάνουμε καλοκαίρι.

Παγώνη: Από ενδοοικογενειακή μετάδοση τα περισσότερα κρούσματα

«Τα περισσότερα κρούσματα είναι από ενδοοικογενειακή μετάδοση. Κάπου υπήρχαν ασυμπτωματικοί και μετέδιδαν. Τώρα που άνοιξε ο καιρός, ας ανοίξουν την εστίαση σε εξωτερικούς χώρους, να μπορεί κάποιος να κάτσει έξω σε ένα τραπέζι με αποστάσεις και μέτρα, για να σταματήσουν οι επισκέψεις από σπίτι σε σπίτι», εξήγησε η  η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη, προτείνοντας ένα σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας.

  • «Τώρα οι εμβολιασμοί έχουν προχωρήσει αρκετά, νομίζω ότι μετά το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα μπορούσε να ξεκινήσει το σταδιακό άνοιγμα και της εστίασης και των καταστημάτων, για να μπορέσει λίγο ο χώρος να χαλαρώσει λίγο. Η εστίαση θα πρέπει να ανοίξει από τις 10-15 Απριλίου και μετά, μετά τα καταστήματα, δεν γίνονται όλα μαζί. Είναι πολύ δύσκολο να τηρηθούν τώρα τα μέτρα. Βλέπουμε πόσο πιεσμένος είναι ο κόσμος. Μέχρι αρχές Μαΐου ας δούμε πως θα είναι τα πράγματα, για να δούμε αν θα μπορούμε να πάμε στα χωριά μας το Πάσχα», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

«Το ότι ξεκίνησαν και άνοιξαν τα κομμωτήρια, είναι και αυτό μια ανάσα. Βλέπουμε ότι οι αποστάσεις και τα ραντεβού τηρούνται. Αν ξεκινήσουν όλα σταδιακά και σιγά – σιγά, νομίζω ότι θα είναι καλύτερα, θα είναι μια ανάσα. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο, έχει περάσει ένας χρόνος. Υπάρχει μεγάλη ψυχολογική πίεση, και αυτό θα είναι μια ανάσα», τόνισε η κ. Παγώνη.

Σχετικά Άρθρα