• 25 Σεπτεμβρίου, 2020

Νέες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει

 Νέες δηλώσεις Στόλτενμπεργκ: Δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει

O Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από λίγο αναφερόμενος στο επίμαχο ζήτημα με την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου που ο ίδιος άνοιξε είπε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση.

«Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», τόνισε.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «οι τεχνικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει στις Βρυξέλλες», αλλά ξεκαθάρισε ότι «είναι περισσότερο τεχνικές συζητήσεις παρά διαπραγματεύσεις» και πως δεν αντικαθιστούν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαπραγμάτευση. Πιο αναλυτικά, ο Γενς Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι έχει μιλήσει με τους δύο ηγέτες, της Ελλάδας και της Τουρκίας και στη συνέχεια «οι δύο Σύμμαχοι συναντήθηκαν για τεχνικές συζητήσεις εδώ στο ΝΑΤΟ».

«Σκοπός των συζητήσεων είναι να διαμορφώσουν μηχανισμούς για μη σύγκρουση σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα περιστατικού ή ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη στον μηχανισμό, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει», είπε.

«Αυτές είναι τεχνικές συζητήσεις περισσότερο, παρά διαπραγματεύσεις στην υπάρχουσα διαφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Συνεπώς, προορίζονται να συμπληρώσουν, όχι να αντικαταστήσουν τις προσπάθειες της Γερμανίας για πολιτική διαμεσολάβηση για αποκλιμάκωση», τόνισε.

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια».

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ μεταδίδουν ήδη πως πρόκειται περί “αναδίπλωσης” Στόλτενμπεργκ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν προκύπτει εάν συγκρίνει κανείς όσα είπε σήμερα με την χθεσινή αναφορά του : Following my discussions with Greek & Turkish leaders, the two Allies have agreed to enter into technical talks at #NATO to establish deconfliction mechanisms and reduce the risk of incidents & accidents in the #EastMed.

Δεν είχε κάνει λόγο περί συμφωνίας αλλά ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ξεκινήσουν (enter) σε τεχνικές συζητήσεις, κάτι στο οποίο επιμένει και σήμερα, αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως η πρώτη τέτοια συνάντηση έχει ήδη γίνει.

Περισσότερα σε λίγο…