Νέες αποκαλύψεις για το Predator – ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμβάσεις που υπέγραψε το δημόσιο με την KRIKEL συνδέονται με το σύστημα παρακολούθησης;

 Νέες αποκαλύψεις για το Predator – ΣΥΡΙΖΑ: Οι συμβάσεις που υπέγραψε το δημόσιο με την KRIKEL συνδέονται με το σύστημα παρακολούθησης;

Το Inside Story επανέρχεται με νέα στοιχεία για εταιρείες που συνδέουν το ελληνικό δημόσιο με την εταιρεία που εμπορεύεται το λογισμικό παρακολούθησης. Η δημοσιογραφική έρευνα του Inside Story ακουμπά αρχικά την KRIKEL και τις συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο από το 2020 οι οποίες δεν έχουν αναρτηθεί καθώς εμπίπτουν στις απόρρητες προμήθειες.

Οι πληροφορίες από τη δημοσιογραφική έρευνα προστίθενται στην αποκάλυψη της Google ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν προμηθευτεί το «predator» και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ισχυρίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Το πολυσέλιδο ρεπορτάζ του Inside Story φανερώνει τον κρίκο που συνδέει την Krikel με την Intellexa, εταιρεία που συνδέεται με το λογισμικό παρακολούθησης. Πρόκειται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, για την κυπριακή ENEROSS HOLDINGS LTD, η οποία, τουλάχιστον, μέχρι μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου 2021, παρέμενε μοναδικός εταίρος της KRIKEL.

Από την έρευνα προκύπτει ότι Ο διαχειριστής, για ένα διάστημα, της KRIKEL εμφανίζεται και στην εταιρεία BAYWEST BUSINESS (HELLAS). Στην εταιρεία αυτή στο πρώτο διοικητικό της συμβούλιο βρίσκεται πρόσωπο το οποίο από τις 31 Μαρτίου 2020 έως 23 Ιουνίου 2021 είχε οριστεί αναπληρωματικός σύμβουλος και διαχειριστής στις INTELLEXA, APOLLO TECHNOLOGIES και HERMES TECHNOLOGIES (εταιρείες που σχετίζονται με το «predator»).

Τα νέα στοιχεία δεν έμειναν απαρατήρητα από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θέτει ένα «απλό» ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη:

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπενθυμίζει «ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετά την αποκάλυψη της Google ότι η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις χώρες που έχουν προμηθευτεί το “Pedator”, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι κρατικές υπηρεσίες δεν είχαν και δεν έχουν κανενός είδους συναλλαγή με οποιονδήποτε συνδέεται με την παραγωγή και τη διακίνηση του συγκεκριμένου λογισμικού.

Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τι επιχειρήματα θα επικαλεστεί αυτή τη φορά ο κ. Οικονόμου μετά την αμφισβήτηση από τον ίδιο ακόμη και της Google».

«Το ερώτημα προς τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό: Οι συμβάσεις που υπέγραψε το Δημόσιο με την εταιρία KRIKEL και κρατούνται απόρρητες έχουν να κάνουν με την προμήθεια του συστήματος παρακολούθησης που χρησιμοποιείται αποδεδειγμένα πλέον κατά πολιτών και δημοσιογράφων; Οφείλει να τις δώσει στη δημοσιότητα, διότι ό,τι και να πει πλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν τον πιστεύει κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κα Γιούροβα» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Το κόμμα της Κουμουνδούρου καλεί τον πρωθυπουργό «να τις δώσει στη δημοσιότητα, διότι ό,τι και να πει πλέον δεν τον πιστεύει κανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή συνάντηση του εκπροσώπου του με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν, κ. Γιούροβα».

  • Το λογισμικό Predator αναπτύχθηκε από μια μικρή και σχεδόν άγνωστη εταιρεία start up της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία ονομάζεται Cytrox. Το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό «μολύνει» το κινητό του στόχου και όποιος το ελέγχει μπορεί να έχει πρόσβαση στα μηνύματα της συσκευής, αλλά και να ακούει τις συνομιλίες του χρήστη. Ήδη εδώ και καιρό η εταιρεία έχει κυβερνητικούς πελάτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Παναγιώτης Δρίβας