• 12 Μαΐου, 2021

Νέες αποφάσεις για λιανεμπόριο – διαδημοτικές μετακινήσεις μετά τη ραγδαία άνοδο των διασωληνωμένων

 Νέες αποφάσεις για λιανεμπόριο – διαδημοτικές μετακινήσεις μετά τη ραγδαία άνοδο των διασωληνωμένων

Άνοιγμα καταστημάτων στις τρεις περιοχές που παραμένουν κλειστά και μετά τις 5 Απριλίου, (Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη), ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις με αυτοκίνητα και τις καθημερινές. Αυτά είναι τα δύο βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, με τα οποία αποτελέσματα να αναμένεται να ανακοινωθούν το απόγευμα.

Η πανδημία την ίδια ώρα βρίσκεται σε ανοδική καμπή με τους σκληρούς δείκτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να βρίσκονται σε ανοδική πορεία. Ειδικότερα στις 2.535 έφτασαν οι νοσηλείες μόνο στο ΕΣΥ της Αττικής, με τις 2120 σε απλές κλίνες Covid. Τους 415, έφτασε ο αριθμός των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ.

Και χθες η κατάσταση σε όλες της εφημερίες της χώρας έδειχνε νοσοκομεία σε εμπόλεμη ζώνη με αθρόες νέες εισαγωγές.

Όσον αφορά στο λιανεμπόριο τα καταστήματα σε όλη την χώρα εκτός από τις 3 περιοχές, έχουν ανοίξει με αυστηρούς περιορισμούς. Τα καταστήματα άνοιξαν την περασμένη Δευτέρα μόνο με ραντεβού ενώ η μετακίνηση των πολιτών στα καταστήματα επιτρέπεται με αποστολή SMS στο 13032, το οποίο ισχύει για τρεις ώρες και επιτρέπεται να σταλεί μόνο μία φορά την ημέρα.

Στην απόφαση της κυβέρνησης – έπειτα από την εισήγηση των ειδικών – να μην ανοίξουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, οι καταστηματάρχες των τριών περιοχών ξεσηκώθηκαν και διαμαρτυρήθηκαν έντονα και σήμερα αναμένουν τις αποφάσεις των ειδικών για το αν θα μπορέσουν να ανοίξουν άμεσα ή αν ο αποκλεισμός τους θα παραταθεί.

Ενα ακόμα ζήτημα που πιθανότατα θα εξετάσουν σήμερα Παρασκευή οι ειδικοί είναι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με οχήματα και τις καθημερινές. Οι ειδικοί είχαν ξεκαθαρίσει πως το «άνοιγμα» των μετακινήσεων από δήμο σε δήμο τα Σαββατοκύριακα αποκλειστικά για άσκηση, ξεκίνησε πιλοτικά -με αποστολή SMS 6 στο 13033- και ήταν αυτό που θα έκρινε εάν το μέτρο θα ίσχυε και τις καθημερινές.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με συνέντευξή του στο Star άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις, όπως ισχύουν τα Σαββατοκύριακα, και τις καθημερινές.

Ωστόσο, όπως έχει ξεκαθαριστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, δεν αναμένεται να υπάρξουν άμεσα αποφάσεις για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, καθώς οι αποφάσεις θα παρθούν την τελευταία στιγμή και με βάση τα τότε επιδημιολογικά δεδομένα.