• 25 Οκτωβρίου, 2021

Νέα συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ – “Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση” ανάχωμα στην ΠΑΣΟΚοποίηση – Πρωτοβουλία και από τους υποστηρικτές Λοβέρδου

 Νέα συνιστώσα στο ΚΙΝΑΛ – “Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση” ανάχωμα στην ΠΑΣΟΚοποίηση – Πρωτοβουλία και από τους υποστηρικτές Λοβέρδου

Στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς, πρώην ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και προερχόμενοι από το Ποτάμι ενώνουν δυνάμεις τους ιδρύουν την 3η συνιστώσα στη Χαριλάου Τρικούπη. Στόχος τους να δημιουργήσουν προϋποθέσεις πολιτικής παρέμβασης με ενιαία φωνή έκφρασης για να φρενάρουν εν μέσω αναμέτρησης για το ποιος είναι πιο ΠΑΣΟΚ την περαιτέρω ΠΑΣΟΚοποίηση του Κινήματος Αλλαγής.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Η Κεντρική Επιτροπή της περασμένης Κυριακής και εντάσεις που προέκυψαν ανέβασαν κατά πολύ τα γράδα στη ζύμωση που συντελείται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής για την κατεύθυνση του κόμματος για την αναβίωση στη Χαριλάου Τρικούπη του ΠΑΣΟΚ.

  • Όπως διαβεβαιώνουν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Ανανέωσης» πρόκειται για μια ακόμη συνιστώσα δίπλα στο ΚΙΝΑΛ και το ΚΙΔΗΣΟ με στόχο την ισχυροποίηση του πολυτασικού χαρακτήρα του κόμματος.

Ανάμεσα σε αυτούς που υπογράφουν είναι από τη ΔΗΜΑΡ πρόσωπα όπως οι Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Χρήστος Μέγας, Γιώργος Σιακαντάρης και Νίκη Φούντα, από τις Κινήσεις Πολιτών οι Μιχάλης Χάλαρης, Παναγιώτης Ιωακειμίδης και άλλοι και από Το Ποτάμι πιο χαρακτηριστική περίπτωση ο Παναγιώτης Καρκατσούλης .

De facto απέναντι στο Λοβέρδο

Η κίνηση δεν έχει το χαρακτήρα της στήριξης σε υποψηφίους ωστόσο όπως αντιλήφθηκαν από τη συζήτηση που έγινε στην ΚΕ στο κίνδυνο να χαθεί ο πολυφασικός χαρακτήρας του ΚΙΝΑΛ και εκ των πραγμάτων όπως διαρρέεται και όπως προκύπτει αποκλείεται κατηγορηματικά η στήριξη στον Ανδρέα Λοβέρδο.

Η κίνηση έχει στελέχη που έχουν ταχθεί ανοιχτά και υπερ της υποψηφιότητας Γεννηματά αλλά και στελέχη του ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν τον Νίκο Ανδρουλάκη.

«Η επιμονή στο σχήμα του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ με πολυτασική συγκρότηση και ενιαία στρατηγική είναι το ικανό σχέδιο για το μέλλον. Σε αυτό πρέπει να συνεχίσουμε» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Αντι – Δεξιά τάση

«Η επιδίωξη μας να συγκροτήσει το ΚΙΝΑΛ μία στέρεη  εναλλακτική επιλογή προς τη ΝΔ έχει σχέση με το ιστορικό καθήκον της Σοσιαλδημοκρατίας να απαντήσει στην επίθεση της συντηρητικής παράταξης» σημειώνεται στο κείμενο και χωρίς να λείπουν οι αναφορές στο ΣΥΡΙΖΑ που αδυνατεί «να υπερβεί το σύνδρομο του λαϊκισμού και τις εμμονές στις παλαιοκομμουνιστικές πεποιθήσεις» η νέα συνιστώσα ξεκαθαρίζει ότι δεν στοχεύει να καταστεί το κόμμα «μία συμπληρωματική θέση σε ένα νέο δικομματισμό. Σημαίνει ότι το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έχει στόχο να είναι ο εναλλακτικός πόλος προς την συντηρητική παράταξη».

Με τίτλο «ο «χώρος» για την χώρα» 7 στελέχη εκφράζουν ανοιχτά τη στήριξή τους στον Ανδρέα Λοβέρδο με ένα κείμενο που δημοσιεύτηκε ως «πρωτοβουλία για τη Διεύρυνση του χώρου του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς» το στρατόπεδο Λοβέρδου ουσιαστικά επιβεβαιώνουν την ΠΑΣΟΚοποίηση του ΚΙΝΑΛ.

  • Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, Γιώργος Σιακαντάρης, Κώστας Κούρκουλος, Εύα Καϊλή, Χαρά Κεφαλίδου, Γαβριήλ Λαμπάτος, Κώστας Μποτόπουλος και Γιάννης Μεϊμάρογλου επιμένουν να μιλούν για το Κέντρο απορρίπτοντας όπως σημειώνουν στο κείμενό τους σε συνθέσεις που «να οδηγούν σε ουδέτερους «μέσους όρους», στη στασιμότητα του περίφημου «ούτε-ούτε» και στο άλλοθι της «αυτονομίας» της απομόνωσης, αλλά σε στρατηγικού και προγραμματικού χαρακτήρα δεσμεύσεις».

Τα στελέχη μαζί με τη στήριξή τους στον κ. Λοβέρδο για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚΚινήματος Αλλαγής όπως θα μετονομαστεί στην περίπτωση εκλογής του κ. Λοβέρδου, μιλούν από τώρα για διαθεσιμότητα που πρέπει να έχει το κόμμα για ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης στις εκλογές σημειώνοντας:

«Μαζί με τις εσωκομματικές εκλογές όμως, και ενόψει των εθνικών εκλογών απαιτείται μια αντίστοιχη ανάληψη ευθύνης της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης με νέες συσπειρώσεις, σε νέα σχέδια για νέες κυβερνητικές ευθύνες».