• 15 Απριλίου, 2021

Νέα Σμύρνη : Θέμα στην Κομισιόν οι καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ

 Νέα Σμύρνη : Θέμα στην Κομισιόν οι καταγγελίες για απαγωγές και βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ

Στην Κομισιόν θα συζητηθεί το θέμα με τα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά την διάρκεια των επεισοδίων στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, με επίκαιρη ερώτηση του στην Κομισιόν ερωτά αν προτίθεται να ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Στην ερώτηση του παραθέτει τα σχετικά άρθρα των Ευρωπαϊκών Συμβάσεων για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) καθώς και το Άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και ερωτά την Κομισιόν αν «θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με  το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Ολόκληρη η ερώτηση:

Αμέτρητα περιστατικά υπέρμετρης και αδικαιολόγητης αστυνομικής  βίας καταγράφησαν με βιντεοκάμερες τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα. Δεκάδες πολίτες, ακόμη και ανήλικοι, προσήχθησαν στην Αστυνομική Διεύθυνση, παραβιάστηκε το δικαίωμά τους να επικοινωνήσουν µε δικηγόρο ή και τους γονείς τους ενώ κατασχέθηκαν  τα τηλέφωνά τους. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν αστυνομικοί ξυλοκόπησαν βάναυσα πολίτη, σε κεντρική πλατεία της Αθήνας. 

Οι συλληφθέντες καταγγέλλουν ότι βασανίστηκαν, ενώ ένας από αυτούς ότι απήχθη μια μέρα μετά: «Σταµάτησε µπροστά µου µία µηχανή µε δύο άτοµα που φορούσαν κουκούλες, έδειξα την ταυτότητά µου, σε δευτερόλεπτα έφτασε δίπλα µου ένα αυτοκίνητο χωρίς πινακίδες. Με έδεσαν πισθάγκωνα µε χειροπέδες, µού φόρεσαν κουκούλα και µε έβαλαν στο αυτοκίνητο µε µπουνιές και κλοτσιές»

Έκτακτες ανακοινώσεις για το lockdown: Αποφάσεις για μέτρα “αποσυμπίεσης” με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
Επειδή

  • Τα βασανιστήρια απαγορεύονται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και  το Άρθρο 19 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
  • Το δικαίωμα της άμεσης επικοινωνίας με δικηγόρο προβλέπεται από το άρθρο 3 της  οδηγίας 2013/48/ΕΕ και οι ανήλικοι δικαιούνται ειδικής προστασίας. 
  • Οι αρχές υποχρεούνται να γνωστοποιούν στους συλληφθέντες τον λόγο της σύλληψης με βάση το Αρ. 5 της ΕΣΔΑ

Ερωτάται η Επιτροπή: Θα ζητήσει εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για πρακτικές αντίθετες με το ευρωπαϊκό δίκαιο;