• 13 Μαΐου, 2021

Νέα “πυρά” Ηλιόπουλου για εστίαση – Τηλεδιάσκεψη Αχτσιόγλου-Χαρίτση με επαγγελματίες

 Νέα “πυρά” Ηλιόπουλου για εστίαση – Τηλεδιάσκεψη Αχτσιόγλου-Χαρίτση με επαγγελματίες

Την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για «το άνοιγμα της εστίασης, αυστηρά σε εξωτερικούς χώρους, με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα», προκρίνοντας τη σημασία της ανθρώπινης επαφής σε ανοικτούς χώρους ως «βαλβίδα αποσυμπίεσης» για την κοινωνία, επανέλαβε σήμερα ο Νάσος Ηλιόπουλος καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει σχετικά.

«Από χθες η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσει στην πρόταση που έκανε τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και μια σειρά από επιστήμονες, για άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους με αυστηρά πρωτόκολλα», σημειώνει σε τηλεοπτική δήλωσή του. «Μία πρόταση που συμβάλλει στην αποτροπή του συνωστισμού σε υπαίθριους χώρους», προσθέτει.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να στοχοποιεί τους πολίτες για τη δική του αποτυχία. Η κοινωνία δικαίως έχει χάσει και την εμπιστοσύνη και την υπομονή της», τονίζει ο Ν. Ηλιόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «οι θυσίες όλων μας εδώ και έξι μήνες έχουν πάει χαμένες, από μία κυβέρνηση που δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα υγείας και δεν έκανε τίποτα για τις εστίες υπερμετάδοσης».

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο και προσπαθεί να το κρύψει μέσα από την αδιαφάνεια στη λήψη αποφάσεων», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Παράλληλα, σε συνεντεύξεις του στους ραδιοφωνικούς σταθμούς «Real FM 107,1» της Θεσσαλονίκης και «Alpha 98.9 FM», κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν ασχολήθηκε ποτέ πραγματικά με τους χώρους υπερμετάδοσης του ιού, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι οι χώροι εργασίας και τα μέσα μεταφοράς», στα οποία όπως σχολίασε, «το ιδιότυπο lock down που έχει επιβάλει η κυβέρνηση καταρρέει καθημερινά».

Το άνοιγμα της εστίασης, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, ώστε να μοιραστεί ο κόσμος και να υπάρξει καλύτερη τήρηση των αποστάσεων μέσω των τραπεζοκαθισμάτων, πρότεινε χθες και ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να κάνει επιτέλους όλα όσα δεν έχει κάνει ένα χρόνο, να επιτάξει δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα υγείας, να ενισχύσει πραγματικά το εθνικό σύστημα υγείας και να δημιουργήσει το δημόσιο δίκτυο για τα μαζικά τεστ-εμβολιασμό-πρωτοβάθμια φροντίδα».

Τηλεδιάσκεψη Αχτσιόγλου-Χαρίτση με επαγγελματίες
Τηλεδιάσκεψη με το συντονιστικό της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» πραγματοποίησαν η Έφη Αχτσιόγλου, τομεάρχης Οικονομικών και ο Αλέξης Χαρίτσης, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

Όπως σημειώνεται στη σχετικά ανακοίνωση, «τα μέλη του συντονιστικού τόνισαν τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, λόγω του παρατεταμένου λοκ-ντάουν, της συσσώρευσης χρεών, της έλλειψης ρευστότητας και των ανεπαρκών μέτρων κρατικής στήριξης».

Εξέφρασαν επίσης «την ανησυχία τους για την ανυπαρξία σχεδίου επανεκκίνησης της οικονομίας και οδικού χάρτη από την πλευρά της κυβέρνησης, καθώς και για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό της πλειοψηφίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων εστίασης από την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ, λόγω των κριτηρίων που τίθενται, όπως και για την καθυστέρηση στην εκταμίευσή της, ενώ οι ανάγκες τους (αγορά εμπορευμάτων κλπ) είναι άμεσες».

Εξέθεσαν παράλληλα «τα αιτήματά τους, μεταξύ των οποίων και η μετατροπή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιδότηση στήριξης».

Η κ. Αχτσιόγλου και ο κ. Χαρίτσης από την πλευρά τους, σημείωσαν ότι το πιο παρατεταμένο οριζόντιο λοκ-ντάουν στην Ευρώπη αποδείχθηκε, με ευθύνη της κυβέρνησης, εντελώς αποτυχημένο στον έλεγχο της πανδημίας και με καταστροφικές συνέπειες στην πραγματική οικονομία.

Η άρση του λοκ-ντάουν, πρόσθεσαν, επ’ ουδενί δεν σημαίνει και άρση των προβλημάτων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και τους εργαζόμενους, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξής τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τόνισαν, κατέθεσε μία κοστολογημένη και απολύτως εφαρμόσιμη πρόταση, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ρύθμιση με «κούρεμα» των χρεών της πανδημίας και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις, εργαλεία ρευστότητας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών και μείωση του ΦΠΑ της εστίασης για ένα διάστημα, καθώς και ένα συνολικό πλαίσιο ρύθμισης του ιδιωτικού χρέους, που θα αντικαταστήσει τον αντικοινωνικό πτωχευτικό νόμο της ΝΔ.

Υπογράμμισαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει την άρση του λοκ-ντάουν ως άλλοθι για την παύση ακόμη και των ανεπαρκών μέτρων που έχει λάβει.

Η Ε. Αχτσιόγλου και ο Αλ. Χαρίτσης επισήμαναν τέλος, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει το ελεγχόμενο και ρυθμισμένο άνοιγμα της εστίασης, σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, υγειονομικά πρωτόκολλα και κανόνες ασφαλείας.