• 15 Απριλίου, 2021

Νέα μέτρα ανακούφισης: Ερωτηματικά για την απαλλαγή ενοικίων, τις αναστολές και την επιστρεπτέα προκαταβολή

 Νέα μέτρα ανακούφισης: Ερωτηματικά για την απαλλαγή ενοικίων, τις αναστολές και την επιστρεπτέα προκαταβολή

Νέα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θοδωρής Σκυλακάκης.

«Τα περισσότερα μέτρα τα έχουμε ανακοινώσει. Αυτά που θα ανακοινώσουμε είναι οι συνεχίσεις των μέτρων με βάσει το ότι συνεχίζεται το lockdown. Όλα αυτά τα θέματα θα ανακοινωθούν στις αρχές της εβδομάδας» σημείωσε.

Εντούτοις, δεν απάντησε εάν τα μέτρα ανακούφισης που θα παραταθεί η ισχύ τους είναι μεταξύ άλλων η απαλλαγή ενοικίων, η συνέχιση των αναστολών ή ένας ακόμα κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου. Και τα δημόσια οικονομικά δέχονται πλήγματα. Τα δημόσια οικονομικά κρατούν όρθιο ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας. Ξεπεράσαμε τα 30 δις σε ταμειακές δαπάνες στην διάρκεια της κρίσης» σημείωσε.

Τι θα γίνει με το «κούρεμα» ενοικίων

Ποιο είναι όμως αυτό το νέο πακέτο μέτρων; Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, το «μενού» των μέτρων περιλαμβάνει:

Μηδενικό ενοίκιο για κλειστές με κρατική εντολή επιχειρήσεις και τον Απρίλιο: η απαλλαγή ενδεχομένως θα επεκταθεί και τον Μάιο και θα καλύψει εμπορικά καταστήματα και επιχειρήσεις Εστίασης, Πολιτισμού, Αθλητισμού, Τουρισμού, Μεταφορών.

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7 για περισσότερους και με περισσότερα χρήματα: το «παιχνίδι» ανοίγει, καθώς τα κριτήρια που υιοθετούνται επιτρέπουν και σε όσους «κόπηκαν» στον προηγούμενο κύκλο, αλλά και σε νέες επιχειρήσεις να διεκδικήσουν μερίδιο της πίτας: Τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονται στα 1.000 ευρώ με την ενίσχυση να φτάνει έως και 100.000 ευρώ. Ο 7ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής -με τα χρήματα να αναμένεται πως θα αρχίσουν να εκταμιεύονται προς τα τέλη Απριλίου- θα έχει ως βάση την πτώση τζίρου την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2021.

534 ευρώ μόνο σε κλειστές επιχειρήσειςΑναδρομικά δώρο 30% ή 50% για τις Επιστρεπτέες 1-3 αν είχαν πτώση τζίρου 15% ή 30% και άνω αντίστοιχαΑποζημιώσεις εργαζομένων για αναστολές συμβάσεων σε κλειστές (και μόνον) επιχειρήσειςΠαράταση στο πρόγραμμα Συν-Εργασία με το οποίο ο εργοδότης πληρώνει μισό μισθό για μισό ωράριο, ενώ το κράτος συμπληρώνει 30% του μισθού και τις ασφαλιστικές εισφορές έως τον πλήρη μισθό του εργαζόμενου.

Και «κουπόνι» για εξόφληση… φόρων

Επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζόμενους, οι οποίες είχαν ζημιές το 2020: θα αφαιρούνται από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωναν στους προσεχείς 8 μήνες μέχρι τέλος του έτους, ένα μεγάλο μέρος από τα πάγια έξοδα που πλήρωσαν ως δαπάνες λειτουργίας τους, όπως λογαριασμοί, ενοίκια κι ασφαλιστικές εισφορές –εφόσον δεν επιδοτήθηκαν ήδη για όλα αυτά. Μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, επιχειρήσεις θα παραλαμβάνουν κουπόνι πίστωσης για τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, και αυτό μπορούμε να το αντισταθμιστεί με επιπλέον.

Έτσι, αντί να πιστώνεται κάποιο ποσό ενίσχυσης, το 50% του οποίου θα είναι μη επιστρεπτέο όπως για παράδειγμα στην επιστρεπτέα προκαταβολή, θα δίνεται ένα ποσό που θα είναι στο σύνολό του μη επιστρεπτέο, αλλά με τη μορφή κουπονιού. Έχοντας στην κατοχή της μία επιχείρηση ένα τέτοιο κουπόνι, με ένα συγκεκριμένο ποσό, θα μπορεί να καλύπτει τις υποχρεώσεις της σε φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές του προσωπικού της, χωρίς να επηρεάζεται η ρευστότητά της. Με τον τρόπο αυτό, το μέτρο θα εκπληρώνει τη στόχευσή του, όπως εκτιμά το Υπουργείο Οικονομικών θα καλύπτει δηλαδή «πάγιες δαπάνες» και παράλληλα θα ασκεί μικρότερη δημοσιονομική πίεση από τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης.

Προϋπολογισμός

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, ο προϋπολογισμός «έχει υποστεί σοβαρές αλλαγές λόγω των δαπανών και των απωλειών στα έσοδα. Έχουμε ένα θετικό, ότι κουβαλάμε μεγαλύτερο ΑΕΠ από ότι περιμέναμε λόγω μικρότερης ύφεσης», ενώ εκτίμησε ότι το μηνιαίο κόστος από το λουκέτο στο λιανεμπόριο είναι περί το 1,4-14 δις.

Τέλος, υποστήριξε ότι στόχος για τον ελληνικό τουρισμό φέτος είναι να πετύχει «το 40,50,55% του 2019», σίγουρα όμως θα είναι αυξημένος συγκριτικά με το 2020.