Νέα μελέτη από το NICD: Η Όμικρον μπορεί να μην προκαλεί σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ή χειρότερα θάνατο

 Νέα μελέτη από το NICD: Η Όμικρον μπορεί να μην προκαλεί σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ή χειρότερα θάνατο

Στο συμπέρασμα ότι η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μην προκαλεί τόσο σοβαρή νόσηση και ανάγκη για νοσηλεία ή ακόμα χειρότερα θάνατο ακόμα και στους μη εμβολιασμένους σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις του κοροναϊού κατέληξαν ερευνητές από τη Νότια Αφρική.

Στη μελέτη που διεξήγαγε το National Institute of Communicable Diseases (NICD) στην περιοχή Western Cape, η οποία ακόμα, όμως, δεν έχει ελεγχθεί ανεξάρτητα, εξετάστηκαν τα στοιχεία 11.600 ασθενών που νόσησαν στα τρία πρώτα κύματα του κορονοϊού με αυτά των 5.1000 ασθενών που νόσησαν από μετάλλαξη Όμικρον από τις αρχές Νοεμβρίου.

Η μετάλλαξη Όμικρον, όπως αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Reuters, έχει την τάση να προκαλεί λιγότερες σοβαρές νοσήσεις και αναλογικά λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά κα θανάτους σε σχέση με προηγούμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν σε ποιο βαθμό αυτό οφείλεται στο μεγαλύτερο τείχος ανοσίας που προκάλεσε ο εμβολιασμός ή η προηγούμενες νοσήσεις, ή αν η μετάλλαξη Όμικρον είναι από τη φύση της λιγότερο επικίνδυνη.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι περίπου το 25% του μειωμένου κινδύνου για σοβαρή ασθένεια από τη μετάλλαξη Όμικρον αποδίδεται στα χαρακτηριστικά του ίδιου του ιού.

«Στο κύμα που προκάλεσε η μετάλλαξη Όμικρον, οι σοβαρές νοσήσεις μειώθηκαν κυρίως λόγω της προστασίας που προκάλεσαν οι προηγούμενες νοσήσεις ή/και τον εμβολιασμό αλλά η εγγενώς μειωμένη λοιμογόνος ικανότητα μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου 25% μειωμένο κίνδυνο σοβαρής νοσηλείας ή θανάτου σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα» αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.

Σχετικά Άρθρα