• 20 Απριλίου, 2021

Νέα εξέλιξη: Σίγουρη η παράταση του lockdown – Αναμονή για την τελική απόφαση για σχολεία και μετακινήσεις

 Νέα εξέλιξη: Σίγουρη η παράταση του lockdown – Αναμονή για την τελική απόφαση για σχολεία και μετακινήσεις

Καμία απόφαση δεν πήραν οι λοιμωξιολόγοι για άνοιγμα σχολείων και διαδημοτικές μετακινήσεις, και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παραταθεί ακόμη μία εβδομάδα το lockdown. Οι ειδικοί ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να μπορέσουν να έχουν ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με το αν μπορούν να ανοίξουν τα σχολεία στις 5 Απριλίου, το λιανεμπόριο λίγο αργότερα και αν επιτραπεί η διαδημοτική μετακίνηση.

Πηγές του υπουργείου Υγείας αναφέρουν πως οριστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν, παρά μόνο συζήτηση για το πότε ενδεχομένως θα μπορούσαν να ανοίξουν ορισμένες δραστηριότητες, εάν φυσικά το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι επιστήμονες έθεσαν στο τραπέζι τα αιτήματα υπουργείων που έχουν ζητήσει άνοιγμα δραστηριοτήτων που είναι της αρμοδιότητάς τους.

  • Το υπουργείο Παιδείας, που έχει θέσει το ζήτημα επανέναρξης των μαθημάτων για Γυμνάσια και Λύκεια, αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης που έχει ζητήσει άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση πιέζει για άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων στις 5 Απριλίου, με την προϋπόθεση μαθητές και καθηγητές να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ κατά του κοροναϊού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει το σενάριο τα self rapi test να χρησιμοποιηθούν ως εργαλείο για το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως η εστίαση και ο τουρισμός.

Στο μεταξύ, ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, σχετικά με τα self τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Κοντοζομάνης, θα διευκρινίσει ότι τα τεστ που θα επιλεγούν, κυκλοφορούν ήδη σε χώρες της Ευρώπης, θα φέρουν τις απαραίτητες ευρωπαϊκές σημάνσεις, αλλά και τα πιστοποιητικά ασφαλείας.

Επίσης, αναμένεται να ανακοινωθούν και στοιχεία υποχρεωτικότητας για τα self τεστ, τόσο για τη δήλωση του αποτελέσματος, ώστε να συνεισφέρουν την επιδημιολογική απεικόνιση της πανδημίας στην Ελλάδα, ενώ δεν αποκλείεται για κάποιες επαγγελματικές τάξεις όπως υπάλληλοι καταστημάτων να υπάρχει αυστηρή σύσταση να κάνουν τα τεστ.