Νέα “ένεση” 25 δισ από την κυβέρνηση Κόντε για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας λόγω πανδημίας

 Νέα “ένεση” 25 δισ από την κυβέρνηση Κόντε για την στήριξη της ιταλικής οικονομίας λόγω πανδημίας

Η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Κύρια προτεραιότητα δίνεται στον τομέα της εργασίας: οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας θα καταβάλλουν κατά 30% λιγότερες κρατήσεις για τους εργαζόμενούς τους.

Η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας επεκτείνεται, συνολικά, μέχρι και για 4 μήνες. Με τα μέτρα αυτά, η κυβέρνηση Κόντε διαθέτει άλλα 25 δισεκατομμύρια ευρώ, εκτός από τα 75 που είχαν εγκριθεί τους τελευταίους μήνες, για την στήριξη της οικονομίας.

1.000 ευρώ θα δοθούν ως βοήθημα στους εποχικούς εργαζόμενους που απασχολούνταν στον τουρισμό και φέτος έμειναν χωρίς δουλειά, και 600 σε όσους εργάζονταν στον τομέα του αθλητισμού και της ναυτιλίας. Προς το παρόν, απαγορεύονται οι απολύσεις, με μόνη εξαίρεση της περιπτώσεις στις οποίες οι επιχειρήσεις, βάζουν οριστικά λουκέτο.

Αποδέχεται η αντιπολίτευση την αύξηση δημοσιονομικού ελλείμματος

Tρία πακέτα μέτρα στήριξης από το Φεβρουάριο
Tρία πακέτα μέτρα στήριξης από το Φεβρουάριο

Παράλληλα, θα στηριχθούν με άλλα 400 ευρώ οι οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Συνολικά επίσης 400 εκατομμύρια ευρώ διατίθενται για την αρωγή των εμπορικών δραστηριοτήτων οι οποίες, στο ιστορικό κέντρο των ιταλικών πόλεων έχασαν το 50% του τζίρου τους.

Τα μέτρα αυτά λαμβάνονται με χρήματα του ιταλικού δημοσίου, από την στιγμή που μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να καταβληθεί μόνο το 10% των επιχορηγήσεων και δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης. Με την ελπίδα, βέβαια, να μην καταστεί αναγκαίο ένα νέο lockdown, το οποίο θα αποτελούσε τεράστιο πλήγμα, για την οικονομία της χώρας.

Από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, η κυβερνητική συμμαχία Πέντε Αστέρων και κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, ενέκρινε τρία ξεχωριστά πακέτα μέτρα στήριξης πολιτών και επιχειρήσεων. Μέχρι αυτή την στιγμή, παρά τις τεράστιες διαφορές σε ότι αφορά την συνολική στρατηγική, η συντηρητική αντιπολίτευση αποφάσισε να μην αμφισβητήσει την επιλογή του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε να αυξήσει το δημόσιο έλλειμμα προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία.

Σχετικά Άρθρα