Νέα δομή στη Λέσβο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σε συνδιαχείριση με την Κομισιόν

 Νέα δομή στη Λέσβο με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και σε συνδιαχείριση με την Κομισιόν

Για νέα δομή στη Λέσβο για πρόσφυγες και μετανάστες, έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος αναφέρθηκε στο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση της κρίσης. Για 4η συνεχόμενη βραδιά στο δρόμο οι πρόσφυγες

Για νέα δομή στη Λέσβο για πρόσφυγες και μετανάστες, έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς στη συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οποίος αναφέρθηκε στο ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν μπορεί να εξαντλείται στη διαχείριση της κρίσης.
Η Κομισιόν σχεδιάζει όχι μόνο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στη Λέσβο αλλά και να συμμετέχει στη συνδιαχείρισή του.

Για την όποια νέα δομή στο νησί της Λέσβου ο Μαργαρίτης Σχοινάς, τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα διαφορετικό πρότυπο λειτουργίας και διοίκησης και να συζητηθεί η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συμμετοχή, «ώστε να είναι σαφές και σε επιχειρησιακό αλλά και σε συμβολικό επίπεδο ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια της πρώτης υποδοχής, της ταυτοποίησης, της διαδικασίας, της γρήγορης διαδικασίας χορήγησης ασύλου, δεν γίνεται μόνο από τα κράτη-μέλη, δεν γίνεται μόνο από την Ελλάδα, αλλά γίνεται και με πολύ πιο ενεργή ευρωπαϊκή συμμετοχή».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που είχε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που συνδέθηκε από την Αθήνα, ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χορστ Ζέεχοφερ τόνισε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η παροχή άμεσης βοήθειας στη Λέσβο: η περίθαλψη των προσφύγων και η εξασφάλιση της στέγασης τους.

Ο κ. Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν θα καταθέσει σχετικό σχέδιο. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή έχει όμως η αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο.
Στη συνέντευξη Τύπου ο Μαρ. Σχοινάς ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν είναι έτοιμη να συμβάλει στη χρηματοδότηση για την κατασκευή ενός σύγχρονου προσφυγικού καταυλισμού στο νησί όσο και να συμμετέχει στη συνδιαχείριση του. Θα ήταν η πρώτη φορά που η Κομισιόν αναλαμβάνει μια τέτοια υποχρέωση.

Εννέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σλοβενία, Κροατία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο) και η Ελβετία έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής την προθυμία να υποδεχτούν 400 προσφυγόπουλα ανακοίνωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ. Η Γερμανία και η Γαλλία προτίθενται να δεχτούν από 100-150 παιδιά η κάθε χώρα.

Σχετικά Άρθρα