• 30 Ιουλίου, 2021

Νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη κυβερνήτη στη Ρωσία

 Νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη σύλληψη κυβερνήτη στη Ρωσία

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα στο Χαμπάροφσκ, στην Ρωσία, σε ένδειξη στήριξης προς τον κυβερνήτη της περιοχής, στον οποίο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για φόνους.

Ο 50χρονος Σεργκέι Φουργκάλ τέθηκε την Πέμπτη υπό προσωρινή κράτηση ως τον Σεπτέμβριο καθώς είναι ύποπτος για τη διοργάνωση δολοφονιών επιχειρηματιών πριν από 15 χρόνια. Ο ίδιος απορρίπτει τις κατηγορίες.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν σήμερα πορεία στο κέντρο του Χαμπάροφσκ και συγκεντρώθηκαν κυρίως μπροστά από την έδρα της περιφερειακής αρχής. Η τοπική πτέρυγα του κινήματος του αντιπολιτευόμενου στο Κρεμλίνο Αλεξέι Ναβάλνι υπολόγισε ότι οι διαδηλωτές ήταν περίπου 2.000.

Η εκπρόσωπος του κυβερνήτη Ναντέζντα Τομτσένκο, τις δηλώσεις της οποίας επικαλέστηκε το TASS, δήλωσε ότι πρόκειται για μια «πρόκληση για να δυσφημιστεί η δράση υποστήριξης της προηγούμενης ημέρας». Χθες Σάββατο 10.000 ως 40.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, διαδήλωσαν στο Χαμπάροφσκ σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Φουργκάλ, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχουν διοργανωθεί ποτέ στην περιοχή. Διαδηλωτές φώναζαν κυρίως συνθήματα κατά του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η περιφερειακή αρχή εξέφρασε σήμερα τη λύπη της για «προκλητικά συνθήματα». «Διατηρήστε την κοινή σας λογική! Σας υπενθυμίζουμε ότι όλες οι συναθροίσεις απαγορεύονται αυτήν την περίοδο» λόγω του νέου κορωνοϊού, σημείωσε σε μήνυμά της στην σελίδα της στο Instagram.

Ο Σεργκέι Φουργκάλ, πρώην γιατρός, επιχειρηματίας και βουλευτής του ρωσικού κοινοβουλίου, εξελέγη προς έκπληξη όλων το 2018 κυβερνήτης της περιοχής του Χαμπάροφσκ με ποσοστό σχεδόν 70% των ψήφων, εκτοπίζοντας τον υποψήφιο του κόμματος του προέδρου Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία». Το κόμμα του Φουργκάλ, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας, του οποίου ηγείται ο Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, εμφανίζεται ορισμένες φορές επικριτικό προς την εξουσία στη Ρωσία, αλλά υποστηρίζει εν γένει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως συνέβη κυρίως με τις πρόσφατες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που επέτρεψαν στον Ρώσο πρόεδρο να ενισχύσει την εξουσία του.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ