• 20 Σεπτεμβρίου, 2020

Νέα άσκηση ανοιχτά της Κύπρου ανακοίνωσε η Τουρκία- Υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στην αν.Μεσόγειο

 Νέα άσκηση ανοιχτά της Κύπρου ανακοίνωσε η Τουρκία- Υπερσυγκέντρωση δυνάμεων στην αν.Μεσόγειο

Την είδηση είχε αναρτήσει λίγο μετά τις έντεκα το πρωί του Σαββάτου το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, επικαλούμενο το τουρκικό υπουργείο Άμυνας. Η στρατιωτική άσκηση “Τσενγκίζ Τοπέλ” φέρει το όνομα ενός από τους πρώτους πεσόντες Τούρκους αξιωματικούς στην αεροπορική επίθεση του 1964, την οποία είχε εξαπολύσει η Τουρκία στην περιοχή των Κοκκίνων, στη δυτική πλευρά της Κύπρου. Η άσκηση “Τσενγκίζ Τοπέλ” φέρεται να ξεκινά την Κυριακή, 6 Σεπτεμβρίου, ενώ θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 10 του μηνός.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής κυβέρνησης που επικαλείται το Ανατολού, η άσκηση στοχεύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης, συνεργασίας και επιχειρηματικότητας μεταξύ της ούτω καλούμενης “τουρκοκυπριακής ειρηνευτικής δύναμης”, δηλαδή του τουρκοκυπριακού στρατού και της στρατιωτικής διοίκησης των κατεχομένων. Η Τουρκία θα συμμετάσχει στην άσκηση “Τσενγκίζ Τοπέλ” με μονάδες αεροπορίας, ναυτικού και εδάφους.

Πρέπει να σημειωθεί πως η κοινή άσκηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και του τουρκοκυπριακού στρατού ανακοινώνεται μία εβδομάδα μετά το τέλος της αεροναυτικής άσκησης EUNOMIA στην περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου, στην οποία συμμετείχαν Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία και Κύπρος. Υπενθυμίζεται ότι οι εντάσεις στην περιοχή βρίσκονται σε διαρκή συνθήκη αναζωπύρωσης λόγω του θέματος της ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου.

Πηγή: DW