• 26 Ιανουαρίου, 2021

Ναυάγιο Χάλκη: Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση των προσφύγων

 Ναυάγιο Χάλκη: Συγκλονιστικές εικόνες από τη διάσωση των προσφύγων

Στην περιοχή, της Χάλκης προς εντοπισμό των ναυαγών, έσπευσαν τέσσερα περιπολικά σκάφη Λιμενικού, ένα ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού η πυραυλάκατος «Γρηγορόπουλος», σκάφη του λιμενικού καθώς και επιβατικά πλοία από τη Χάλκη, και πέντε παραπλέοντα εμπορικά πλοία, ενώ παράλληλα απογειώθηκαν ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή την υπερπροσπάθεια επιχείρησε να αμαυρώσει η Τουρκία, καθώς τουρκική ακταιωρός προκάλεσε διπλό επεισόδιο: Αφενός τύφλωνε με λέιζερ το ελικόπτερο Super Puma ενώ επιχείρησε να εμβολίσει και το σκάφος του Λιμενικού.

Φυσικά δεν επρόκειτο για τυχαία κίνηση. Σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα, η Ελλάδα έχει την αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης σε ολόκληρη την περιοχή εντός του FIR Αθηνών, κάτι που η Τουρκία επιχειρεί να αμφισβητήσει, γεγονός που άλλωσε είχε πυροδοτήσει και την κρίση των Ιμίων το 1996.

Σύμφωνα με πληροφορίες επίσης, περιπολικό σκάφος τουρκικής ακτοφυλακής (SG101) επιβίβασε 19 διασωθέντες από τουρκικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «ALEXANDRA A» σημαίας Μάλτας (εντός ελληνικού SRR) και κατευθύνθηκε προς τις νοτιοδυτικές ακτές της Τουρκίας παραβιάζοντας τους κανόνες της Επιχείρησης Έρευνας και Διάσωσης καθώς και της ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα. Μάλιστα, ο πλοίαρχος του φορτηγού πλοίου, το οποίο ανήκει σε τουρκική ναυτιλιακή εταιρία, αν και συμμετείχε στην επιχείρηση υπό Ελληνικές οδηγίες σε διεθνή μεν ύδατα, αλλά εντός της Ζώνης Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδος, παρέδωσε τους 19 σε τουρκική ακταιωρό η οποία εμφανίστηκε στην περιοχή του συμβάντος.

Το Λιμενικό Σώμα αναμένεται να δώσει εντός της ημέρας ντοκουμέντα για τη νέα τουρκική προβοκάτσια.

Στις φωτογραφίες από το iefimerida.gr διακρίνεται το μισοβυθισμένο 20μετρο σκάφος το οποίο μετέφερε περίπου 100 αλλοδαπούς.

Πηγή: iefimerida.gr