• 28 Νοεμβρίου, 2020

Επικίνδυνη κλιμάκωση νοτιοανατολικά της Κρήτης – Δύο τουρκικές Navtex – Απάντηση από την Αθήνα με αντι- Navtex και διάβημα διαμαρτυρίας

 Επικίνδυνη κλιμάκωση νοτιοανατολικά της Κρήτης – Δύο τουρκικές Navtex – Απάντηση από την Αθήνα με αντι- Navtex και διάβημα διαμαρτυρίας

Συνεχίζουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι. Νέα NAVTEX πριν από λίγο αναγγέλλει την διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά του πολεμικού της ναυτικού, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Καρπάθου και ανατολικά της Κρήτης, στο σημείο που έχει “γκριζάρει” με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Η άσκηση έχει ανακοινωθεί για τις 12 Νοεμβρίου, από τις 8.00 το πρωί ως τις 12.00 το μεσημέρι.

Νωρίτερα νέα Navtex για τη συνέχιση των ερευνών του Oruc Reis εξέδωσε (11/11) ο σταθμός της Αττάλειας στην Τουρκία. Η πρόκληση αυτή δεν πέρασε αναπάντητη από πλευράς Ελλάδας, η οποία προχώρησε επίσης σε έκδοση αντι-Navtex.

Γιατί η έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ προκαλεί ανησυχία στην Αθήνα- “Κύκνειο άσμα” Τραμπ υπέρ της Τουρκίας ή επίσημη θέση;

Συγκεκριμένα, ο σταθμός του Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού αναφέρει ότι η Navtex της γειτονικής χώρας είναι παράνομη και αφορά σε «μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» σε περιοχή «που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ο σταθμός του Ηρακλείου έχει αρμοδιότητα να εκδίδει μηνύματα Navtex.

Νωρίτερα, η νέα NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία αναφέρει ότι θα έχει ισχύ μέχρι τα μεσάνυχτα στις 23 Νοεμβρίου και αφορά περιοχή νότια του Καστελόριζου.

Υπενθυμίζεται ότι, η τρέχουσα NAVTEX έληγε στις 14 Νοεμβρίου, ωστόσο η γειτονική χώρα επισπεύδει την ανανέωσή της, όπως είχε κάνει και την προηγούμενη φορά.

Διάβημα της Αθήνας

Οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά για τη νέα παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η περιοχή στην οποία η Τουρκία συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνές της, «επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο», γεγονός που παραβιάζει «κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Ταυτόχρονα, καθίσταται σαφές πως πλην της εντολής Δένδια για το διάβημα, η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει και σε «ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Με νέα παράνομη NAVTEX, η Τουρκία ανακοινώνει τη συνέχιση των παράνομων σεισμικών ερευνών της, για την περίοδο 11-23 Νοεμβρίου, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κατ’ εξακολούθηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και υπονομεύοντας την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Διατυμπανίζει δηλαδή ότι θα συνεχίσει να περιφρονεί τις συστάσεις της διεθνούς κοινότητας και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για αποφυγή τέτοιων παράνομων ενεργειών και συμμόρφωση της προς τη διεθνή νομιμότητα.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την προκλητική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει ακόμα πιο πολύ την όποια προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και ζητά από την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική παράνομη συμπεριφορά.