• 17 Σεπτεμβρίου, 2021

NASA/ Kλιματική κρίση: Νέα στοιχεία για “έκρηξη” πλημμυρών και παλιρροιών από το 2030

 NASA/ Kλιματική κρίση: Νέα στοιχεία για “έκρηξη” πλημμυρών και παλιρροιών από το 2030

A city landmark, the weather vane in the form of a ship fixed atop a spire of the Admiralty building, is silhouetted against the rising full moon in St. Petersburg, Russia, late Sunday, June 16, 2019. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)

Πριν από τεσσεράμισι δισεκατομμύρια χρόνια, δύο πλανήτες συγκρούστηκαν και συγχωνεύθηκαν σε έναν για να γίνουν η Γη. Κατά τη διάρκεια της κολοσσιαίας συνάντησης αυτών των δύο πλανητών-της πρώτης Γης και της Θείας-μια μικρή βραχώδης μάζα στράφηκε για να γίνει το φεγγάρι μας. Αυτός, ο πιο στενός μας σύντροφος στην απεραντοσύνη του χώρου, συνδέεται εγγενώς με την ίδια μας την ύπαρξη, με σεληνιακούς ρυθμούς ενσωματωμένους στους κύκλους της ζωής στη Γη.

Οι επιπτώσεις του κύκλου της Σελήνης στη Γη δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Η πρόκληση είναι να διαλύσουμε τι είναι μύθος και πότε ο σεληνιακός σύντροφος μας έχει πραγματικά επιρροή.

Ταλαντευόμενη τροχιά

Η πιο προφανής επίδραση που έχει η Σελήνη στη Γη μπορεί να φανεί στις παλίρροιες του ωκεανού. Καθώς η Γη περιστρέφεται κάθε μέρα, η βαρύτητα της Σελήνης τραβάει το νερό στην πλησιέστερη πλευρά της Γης προς αυτήν, δημιουργώντας μια διόγκωση. Η θάλασσα διογκώνεται και στην απέναντι πλευρά λόγω της φυγόκεντρης δύναμης που προκαλείται από την περιστροφή της Γης. Η Γη περιστρέφεται κάτω από αυτές τις διογκώσεις.

Κάθε 18,6 χρόνια η τροχιά της Σελήνης «ταλαντεύεται» μεταξύ ενός μέγιστου και ενός ελάχιστου σημείου, συν ή μείον 5 μοίρες σε σχέση με τον ισημερινό της Γης. Αυτός ο κύκλος, που τεκμηριώθηκε για πρώτη φορά το 1728 , ονομάζεται σεληνιακός κομβικός κύκλος . Όταν το σεληνιακό επίπεδο γέρνει μακριά από το επίπεδο του ισημερινού, οι παλίρροιες στη Γη γίνονται μικρότερες. Όταν η τροχιά της Σελήνης ταιριάζει περισσότερο με τον ισημερινό της Γης, οι παλίρροιες είναι υπερβολικές.Όπως περιγράφει σε εκτενές άρθρο του το BBC (δείτε εδώ), η NASA λέει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με την επίδραση του σεληνιακού κύκλου κομβικά θα προκαλέσει μια δραματική αύξηση στον αριθμό των πλημμυρών και παλιρροιών κατά τη δεκαετία του 2030.

Ο Benjamin Hamlington, ερευνητής επιστήμονας και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας αλλαγής της στάθμης της θάλασσας της NASA, ενδιαφέρεται για το πώς τα επίπεδα της θάλασσας ανταποκρίνονται τόσο στις φυσικές όσο και στις ανθρώπινες ενέργειες και τι θα σημαίνει αυτό για τους παράκτιους πληθυσμούς. Πριν μετακομίσει στην Καλιφόρνια, ο Χάμινγκτον ζούσε στην παράκτια Βιρτζίνια όπου οι πλημμύρες ήταν ήδη μεγάλο πρόβλημα.

“Οι πλημμύρες από την παλίρροια επηρεάζουν πολύ τη ζωή στις παράκτιες κοινότητες. Επηρεάζει την ικανότητά σας να φτάσετε στη δουλειά σας, καθιστά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανοιχτές”, λέει. “Τώρα είναι μια ταλαιπωρία – αλλά θα είναι δύσκολο να αγνοηθεί, δύσκολο να ζήσει κανείς με αυτό το φαινόμενο στο μέλλον”.

Αυτές οι πλημμύρες, που επιδεινώθηκαν από τη Σελήνη, πρόκειται να βλάψουν τις υποδομές και να αλλάξουν τις ακτές, λέει ο Χάμινγκτον. “Μπορεί να δούμε να αυξάνονεται τέσσερις φορές ο αριθμός των πλημμυρών από τη μια δεκαετία στην άλλη. Ο σεληνιακός κομβικός κύκλος επηρεάζει όλες τις τοποθεσίες στη Γη και τα επίπεδα της θάλασσας ανεβαίνουν παντού. Έτσι θα δούμε αυτές τις ραγδαίες αυξήσεις των πλημμυρών υψηλής παλίρροιας σε όλο τον κόσμο. “

Πηγή: BBC