“Νάρκη” Πατούλη- Δυσφορία σε Μαξίμου και υπ. Υγείας για την παρέμβαση σχετικά με τις ΜΕΘ

 “Νάρκη” Πατούλη- Δυσφορία σε Μαξίμου και υπ. Υγείας για την παρέμβαση σχετικά με τις ΜΕΘ

Έναν αγώνα δρόμου τρέχει η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει το σύστημα υγείας για να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας).

Σε αυτές προστέθηκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). «Και συνεχίζουμε» τόνισε ο κ.Κικίλιας. «Προστίθενται καθημερινά και άλλες» συνέχισε. «Επίσης 39 κλίνες ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

Τους αριθμούς επιβεβαιώνει και ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως αυτός ήταν ο αριθμός κλινών ΜΕΘ που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μετά από μια μεγάλη προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ που είχε απαξιωθεί πλήρως κατά την περίοδο των φύο πρώτων, κυρίως, μνημονίων.

Ο υπουργός Υγείας που βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους προκατόχους του (κ. Ξανθό και Πολάκη), αν και εκδηλώθηκαν διαφωνίες από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρυθμό πρόσληψης νέων γιατρών και νοσηλευτών που είναι εξαιρετικά αργός για τις ακραίες συνθήκες.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κικίλιας με Πατούλη κοροναϊός

Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε πως:

Έχουν ακόμα προστεθεί στο σύστημα υγείας 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με Covid-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158.

Ο στόχος είναι οι διαθέσιμες για τους βαριά ασθενείς του Covid-19 ΜΕΘ να φτάσουν τις 1000. Ο ιατρικός εξοπλισμός είναι δυσεύρετος. Η ζήτηση είναι παγκόσμια. Η Ελλάδα κάνει παραγγελίες για όλα τα ιατρικά αναλώσιμα (αναπνευστήρες, μάσκες, αντισυπτικά κ.λπ.) όπως και άλλες χώρες τα οποία θα καταφτάνουν σταδιακά και όχι στις ποσότητες που θα ήθελε.

Εκείνο, ωστόσο, που δημιουργεί ένα πεδίο ιδιότυπης αντιπαράθεσης εντός της Ν.Δ και του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας, πρόεδρος του οποίου είναι ο περιφερειάρχης Αττικής και εξέχων παράγοντας του νεοδημοκρατικού στρατοπέδου Γιώργος Πατούλης.

Ο ΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση, ζητώντας είδη προστασίας για γιατρούς και ασθενείς στα νοσοκομεία, διαπιστώνοντας ελλείψεις. Εώς εδώ, η παρέμβαση ήταν άκρως λογική.

Αποτέλεσμα εικόνας για Κικίλιας με Πατούλη κοροναϊός

Εκείνο που προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως πληροφορείται το libre.gr, είναι το γεγονός ότι ο ΙΣΑ ζητά να παραδοθούν στο ΕΣΥ …”τις επόμενες μέρες” 2.000 κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας! Με 565 κλίνες ΜΕΘ να εχει παραδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση και δίχως να έχει καταστεί εφικτό, πριν ξεσπάσει η πανδημία, αυτές να έχουν αυξηθεί από την σημερινή κυβέρνηση, το “αίτημα” Πατούλη για την δημιουργία 2.000 κλινών ΜΕΘ άμεσα θεωρείται στη σφαίρα του “φαντασιακού”.

“Είναι βέβαιο πως ο Πατούλης, ως γιατρός, γνωρίζει πολύ καλά πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Θα χρειαζόταν χρόνια και μεγάλα κονδύλια για να ιδρυθούν 2.000 ΜΕΘ, αν και είναι μάλλον βέβαιο πως δεν τις χρειαζόμαστε. Η Ιταλία κατόρθωσε οριακά να καλύψει την πανδημία με 6.000 νεκρούς, ενώ διεθετε 2.000 κλίνες ΜΕΘ. Η Γερμανία διαθέτει περίπου 4.000 κλίνες ΜΕΘ. Πως εμείς θα αποκτήσουμε εδώ και τώρα 2000;”, εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος που μετέχει στην ομάδα διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού.

Στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο υπουργείο Υγείας αποδίδουν σε “έκρηξη λαϊκισμού” και πολιτική εκμετάλλευση της συγκυρίας την παρέμβαση του κ. Πατούλη, ο οποίος, μάλιστα, εμφανίστηκε σε ραδιοφωνικούς κ τηλεοπτικούς σταθμούς για να προβάλλει την πρωτοβουλία του ΙΣΑ και να υπερασπίσει την άποψη για την δημιουργία 2000 κλίνες ΜΕΘ.

Κυβερνητικές πηγές εκλαμβάνουν, μάλιστα, την παρέμβαση Πατούλη ως “μήνυμα” συγκεκριμένης ομάδας κυβερνητικών στελεχών -που διατηρούν πολύ στενή πολιτική σχέση με τον περιφερειάρχη- να στρέψουν το ενδιαφέρον και την κριτική στην πλευρά του Βασίλη Κικίλια, ώστε να αποπροσανατολιστεί το ενδιαφέρον από το πεδίο των ελλείψεων στην αγορά και τις συνέπειες στην οικονομία και την εργασία.

Κάποιοι, μάλιστα, επισήμαναν μια αποστροφή της χθεσινής ενημέρωσης της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη, η οποία, σε σχετική ερώτηση, είπε σχετικά με το ΕΣΥ πως “Το σύστημα ήταν τραυματισμένο το 2015. Τραυματισμένο ήταν και το σύστημα που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση”. Σαφής αλλά έμμεση αναφορά στην περίοδο που επί κυβερνήσεως Σαμαρά, την διαχείριση του ΕΣΥ είχαν κορυφαία (σήμερα) στελέχη της Ν.Δ. Ακόμα και όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών και άλλων παρομοίων ειδών, η κ. Πελώνη απάντησε μάλλον αποστασιοποιημένα, λέγοντας πως “το υπουργείο έχει διαβεβαιώσει πως υπάρχει επάρκεια”.

Σχετικά Άρθρα