Να “γκριζάρει” τον Έβρο επιδιώκει η Άγκυρα- Το σχέδιο για το Πέπλο και η αντίδραση της Αθήνας

 Να “γκριζάρει” τον Έβρο επιδιώκει η Άγκυρα- Το σχέδιο για το Πέπλο και η αντίδραση της Αθήνας

Στο πλαίσιο συγκεκριμένου σχεδιασμού να καταστήσουν σημεία της συνοριογραμμής του Έβρου “γκρίζες ζώνες”, όπως έχουν κάνει και με νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, εντάσσεται το επεισόδιο που “έστησε” η Άγκυρα στην περιοχή Πεπλου Έβρου με την παρουσία Τούρκων πολιτών και στρατοχωροφυλάκων σε σημείο που θεωρείται ελληνικό έδαφος αλλά η Τουρκία το αμφισβητεί.

Οι ανακοινώσεις του ΥΠΕΞ προκάλεσαν πολλά ερωτηματικά καθώς μέχρις ώρας η ελληνική πλευρά επιμένει πως “δεν βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος πολίτες και στρατιώτες”, ωστόσο το ίδιο υπουργείο νωρίτερα είχε αναφερθεί σε κινήσεις Τούρκων πολιτικών και στρατιωτών στην περιοχή.

Φωτογραφία από το σημείο, δείχνει την παρουσία Τούρκων, μέχρις ωρας, ωστόσο δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις από την κυβέρνηση.

Η προκλητική ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου εξωτερικών δεν αφήνει πλέον καμία αμφιβολία για τους στόχους της Άγκυρας στον Έβρο και τις κινήσεις των γειτόνων στην περιοχή το επόμενο διάστημα. Η φράση «δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή συμβατές με τη συμφωνία του 1926» υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι η Τουρκία ζητά νέα χάραξη των συνόρων και αμφισβητεί όσα συμφωνήθηκαν πριν από περίπου έναν αιώνα μεταξύ των δύο κρατών.

Η απαράδεκτη τουρκική ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Στις 15 Απριλίου του 2020 η Ελλάδα ενημέρωσε το Υπουργείο μας για την κατασκευή ενός φράχτη στην ‘περιοχή των Φερών’, στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κατόπιν συνεννόησης με τις αρμόδιες τουρκικές αρχές, το Υπουργείο μετέφερε αίτημα ζητώντας από την ελληνική πλευρά να κοινοποιήσει τις σχετικές συντεταγμένες της περιοχή όπου θα γίνει η κατασκευή και προτείνοντας να συγκληθεί μία κοινή διασυνοριακή επιτροπή προκείμενου να διασφαλιστεί ότι η εδαφική περιοχή δεν θα παραβιαστεί.

Μετεφέρθη επίσης στην ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή του φράχτη δεν θα πρέπει να ξεκινήσει χωρίς τεχνικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών καθώς η κοίτη του ποταμού Εβρου που αποτελεί τα φυσικά σύνορά μας προς την Ελλάδα από το 1926 έχει αλλάξει σημαντικά από φυσικούς και τεχνητούς λόγους και έτσι δεν υπάρχουν αμοιβαία συμφωνημένες γεωγραφικές συντεταγμένες στη συγκεκριμένη περιοχή συμβατές με τη συμφωνία του 1926.

Παρά τις προειδοποιήσεις μας και τις προτάσεις για συνεργασία , η Ελλάδα ξεκίνησε εδαφικές εργασίες στις 13 Μαΐου και παραβίασε την εδαφική μας περιοχή. Η παραβίαση αυτή απαντήθηκε από τις αρμόδιες αρχές με τα απαραίτητα μέτρα.

Το ζήτημα μπορεί να επιλυθεί εάν οι συναντήσεις που έχουμε προτείνει μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών λάβουν χώρα.

Τετελεσμένα στα σύνορά μας δεν θα γίνουν ανεκτά υπό οιεσδήποτε συνθήκες”.

Το σχέδιο της Τουρκίας

Ζητά ουσιαστικά οι δύο χώρες να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι 94 χρόνια μετά για να καθορίσουν από κοινού νέες γεωγραφικές συντεταγμένες οι οποίες θα χαράξουν τη συνοριογραμμή στον Έβρο. Περιοχές όπως αυτή στο Μελισσοκομείο στις οποίες η μορφολογία του εδάφους μεταβάλλεται ανάλογα με την στάθμη και την ροή του ποταμού υπάρχουν και άλλες στον Έβρο είτε αφορούν νησίδες είτε εκτάσεις οι οποίες το χειμώνα καλύπτονται από νερά ή μετατρέπονται σε βάλτο.

Για τους γείτονες η αρχή έγινε από το Μελισσοκομείο ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρούν με συνεχείς αυτοψίες να ‘’χαρτογραφήσουν’’ κάθε μέτρο των χερσαίων συνόρων προκειμένου να προχωρήσουν ενδεχομένως και αλλού σε ανάλογες ενέργειες. Να παρεμποδίσουν δηλαδή τις Ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε κατασκευή έργων θωράκισης των συνόρων είτε αυτά αφορούν φράχτη, είτε αναχώματα , είτε άλλα έργα με στόχο να στηθεί ένα απροσπέλαστο τείχος ασφαλείας.

Ένοπλες Δυνάμεις και Ελληνική Αστυνομία εδώ και εβδομάδες προχωρούν συντεταγμένα στα έργα θωράκισης των συνόρων με συγκεκριμένο σχέδιο. Η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού είναι η αυτή που γνωρίζει με ακρίβεια τις γεωγραφικές συντεταγμένες και δίνει το ‘’πράσινο φως’’ στο μηχανικό και στις υπόλοιπες ομάδες εργασίας να καθαρίζουν τις περιοχές και να προχωρούν σε έργα είτε αυτά αφορούν κατασκευές, είτε ακόμα και σε άνοιγμα δρόμων για την ευκολότερη πρόσβαση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων τμημάτων μέχρι και το τελευταίο μέτρο Ελληνικής γης.

Η ΓΥΣ λειτουργεί με βάση συγκεκριμένους ακριβείς χάρτες που έχουν συμφωνηθεί από το 1926 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όχι αυθαίρετα ή με βάση την συνοριογραμμή η οποία προκύπτει από το google maps για παράδειγμα. Τους ίδιους χάρτες διαθέτουν φυσικά και οι γείτονες και κάθε φορά έως τώρα που προέκυψε σχετικό πρόβλημα οι δύο χώρες ανέτρεχαν σε αυτούς για να επιλύσουν την όποια διαφορά. Αυτή τη φορά όμως φαίνεται ότι η Τουρκία αλλάζει τακτική και ζητά διαπραγματεύσεις από την αρχή θεωρώντας ότι έχουν αλλάξει ‘’σημαντικά τα φυσικά σύνορα’’. Ουσιαστικά δηλαδή επιθυμεί να ακυρώσει τους ήδη συμφωνημένους χάρτες και τα σύνορα να χαραχθούν εκ νέου από τεχνικά κλιμάκια των δύο κρατών.

Για την Αθήνα φυσικά τέτοιο θέμα δεν τίθεται όπως ξεκάθαρα διαμηνύουν οι Ελληνικές αρχές αφού τα σύνορα είναι ήδη καθορισμένα με τους χάρτες του 1926 και τη συνθήκη της Λωζάνης. Το ερώτημα είναι τι θα πράξει η Αθήνα εάν η Άγκυρα επιμείνει στη θέση της και μάλιστα εάν αποφασίσει να λειτουργήσει ανάλογα και σε άλλα σημεία του Έβρου. Στο Μελισσοκομείο τα έργα θωράκισης έχουν προς το παρόν σταματήσει με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή όχι μόνο στην περιοχή αλλά κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων που χωρίζουν τις δύο χώρες στον Έβρο.

Με πληροφορίες από hellasjournal.com, newpost.gr

Σχετικά Άρθρα