• 20 Οκτωβρίου, 2021

Να δημιουργηθεί στο Σχιστό το μουσουλμανικό νεκροταφείο, επιμένουν οι μεταναστευτικές κοινότητες

 Να δημιουργηθεί στο Σχιστό το μουσουλμανικό νεκροταφείο, επιμένουν οι μεταναστευτικές κοινότητες

Το αίτημα να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική, σε χώρο στο νεκροταφείο Σχιστού που έχει παραχωρήσει από το 2005 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, διατυπώνουν η Μουσουλμανική Ένωση Ελλάδας, η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας «Η Ενότητα» και η Κοινότητα Αφγανών στην Ελλάδα.

Στις 8 Ιανουαρίου 2021, ένα πεντάχρονο προσφυγόπουλο από το Αφγανιστάν, ο Χασιμπολάχ Φαγκίρι, βρήκε τραγικό θάνατο από τις ρόδες ενός φορτηγού στη δομή φιλοξενίας – προσωρινής υποδοχής της Μαλακάσας και ενταφιάστηκε στο νεκροταφείο του Σχιστού. Οι γονείς του ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη για το θάνατο του παιδιού τους, αλλά και να μεταφερθεί η σωρός του σε μουσουλμανικό νεκροταφείο «για να μπορέσουμε να εκπληρώσουμε το θρησκευτικό καθήκον της ταφής του παιδιού μας», όπως είπε ο πατέρας του σε σχετική συνέντευξη Τύπου. Επίσης, κάνουν έκκληση να δημιουργηθεί μουσουλμανικό νεκροταφείο στην Αττική και όχι να χρειαστεί να ταξιδέψουν μακριά, στο ήδη υπάρχον μουσουλμανικό νεκροταφείο της Θράκης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Μουσουλμανικής Ένωσης Ελλάδας, Ναΐμ Ελγαντούρ, η ελλαδική Εκκλησία έχει παραχωρήσει έκταση 30 στρεμμάτων από το 2005 στο Σχιστό για τη δημιουργία μουσουλμανικού κοιμητηρίου και μάλιστα πλήρωσε 30.000 ευρώ για να γίνει η μελέτη κατασκευής του νεκροταφείου. Ωστόσο, επισήμανε ότι ο φάκελος βρίσκεται ακόμα στα συρτάρια του υπουργείου Παιδείας.