Να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου Πούτιν και Λαβρόφ ζητά ο Γερμανός πρόεδρος

 Να δικαστούν για εγκλήματα πολέμου Πούτιν και Λαβρόφ ζητά ο Γερμανός πρόεδρος

Να πάνε σε δίκη για εγκλήματα πολέμου Πούτιν και Λαβρόφ ζητεί η Γερμανία διά στόματος του προέδρου της, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Σε συνέντευξή του στο Der Spiegel, ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ζητεί τη σύσταση δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μεταδίδει το Reuters.

«Όποιος έχει ευθύνη για αυτά τα εγκλήματα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις» δήλωσε ο Στάινμαϊερ.

Νέα δημοσκόπηση: Κλείνει ακόμη περισσότερο η διαφορά ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτό περιλαμβάνει και τους στρατιώτες. Αυτό περιλαμβάνει τους στρατιωτικούς διοικητές. Και φυσικά και εκείνους που έχουν την πολιτική ευθύνη», είπε.

«Έχω δει αλλαγή στη ρωσική πολιτική, αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν υπέθεσα ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα έβαζε σε κίνδυνο τη χώρα του καταστρέφοντάς την από πολιτικής και οικονομικής πλευράς για χάρη μιας αυτοκρατορικής τρέλας» πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι «απέτυχε» ο ίδιος να αποτρέψει την επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη.

«Παλιά, πίστευα ότι η Μόσχα θα μπορούσε να φοβάται την επέκταση του ΝΑΤΟ, αλλά τώρα ξέρω ότι η Ρωσία φοβάται τη διάδοση της δημοκρατίας, τη λαχτάρα για ελευθερία και δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία για γενοκτονία και εγκλήματα πολέμου. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τρίτη ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούκα ήταν μια «τερατώδης πλαστογραφία» που αποσκοπούσε στην απαξίωση του ρωσικού στρατού και στη δικαιολόγηση νέων δυτικών κυρώσεων.

Πηγή: skai.gr

Μανώλης Δράκος