Να διερευνηθούν οι συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος στην Ερέτρια ζητά η αντιπολίτευση

 Να διερευνηθούν οι συνθήκες του εργατικού δυστυχήματος στην Ερέτρια ζητά η αντιπολίτευση

Αυστηρό έλεγχο, ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης του ΔΕΔΗΕ στην Ερέτρια, που στοίχισε τη ζωή σε τρείς εργαζόμενους, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τη βαθιά τους λύπη εκφράζουν οι συναρμόδιοι τομέαρχες του ΣΥΡΙΖΑ, Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Ενέργειας και Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος.

Στην ανακοίνωσή τους εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες, ζητούν να γίνει ταχεία και πλήρης διερεύνηση του τραγικού εργατικού δυστυχήματος και να υπάρξει μέριμνα για τις οικογένειες των θανόντων.

Υποστηρίζουν ότι με το τραγικό δυστύχημα αναδεικνύεται το ζήτημα στελέχωσης του ΔΕΔΔΗΕ με τεχνικό δυναμικό, εφόσον τα θύματα ήταν εργαζόμενοι εργολαβικής εταιρείας που συνεργάζεται με τη ΔΕΗ και είχαν μεταβεί στην περιοχή για έργα συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών δικτύου στο Γυμνό Ευβοίας.

Σημειώνουν ότι «τίθενται σοβαρά ερωτήματα, για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ και για την εργολαβική εταιρεία, σχετικά με το εάν οι αδικοχαμένοι εργαζόμενοι είχαν την κατάλληλη εκπαίδευση και τις προϋποθέσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες και εάν τηρήθηκαν όλοι οι απαραίτητοι κανόνες και τα μέτρα ασφάλειας.

Αναδεικνύεται επιτακτικά η ανάγκη λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας και μετατροπής των εργολαβικών σχέσεων εργασίας σε μόνιμες, για τους εργαζόμενους που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, καθώς και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων στο σύνολο των εργαζομένων του ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα του Ομίλου της ΔΕΗ».

Τέλος, αναδεικνύουν τις «συνέπειες των κυβερνητικών επιλογών υποβάθμισης του ΣΕΠΕ και των αναγκαίων ελέγχων στους χώρους εργασίας, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εργολαβικές εταιρίες, καθώς και της απουσίας από πλευράς υπουργείου Εργασίας, αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα της υγείας και ασφάλειας στην εργασία».

ΚΚΕ: Ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα

«Το τραγικό εργατικό «ατύχημα» στο Γυμνό Ευβοίας, με θύματα 3 νεκρούς εργάτες κι έναν ακόμη τραυματία, που εκτελούσαν εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ, είναι ένα ακόμη στυγνό εργοδοτικό έγκλημα.

Δεν φταίει ούτε η τύχη, ούτε η “κακιά στιγμή”. Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας, που οδηγεί σ’ αυτά τα εγκλήματα κι αυξάνει τη λίστα των εργατών που χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται στον βωμό του κέρδους.

Είναι επίσης το αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που προωθείται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής «απελευθέρωσης» της ενέργειας» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ.

«Απαιτείται η άμεση απόδοση των ευθυνών τόσο στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος έχει την ευθύνη για το δίκτυο μέσης και χαμηλής τάσης, όσο και στον ΑΚΤΩΡ, τον εργολάβο, που πραγματοποιούσε για λογαριασμό του ΔΕΔΔΗΕ τις εργασίες στο συγκεκριμένο τμήμα» υπογραμμίζει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της, στην οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των τριών θυμάτων του εργατικού εγκλήματος στο Γυμνό και εύχεται ταχεία ανάρρωση στον τραυματία.

ΜέΡΑ25: Να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι

«Απαιτούμε να διερευνηθούν όλες οι συνθήκες του δυστυχήματος και το κατά πόσο είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα από τον εργολάβο», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης.

Παράλληλα, προσθέτει, «πρέπει να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι και το πλαίσιο, όσο οι μνημονιακές κυβερνήσεις επιμένουν να παραδίδουν σε ιδιώτες τα δημόσια αγαθά και τα δίκτυα».

Ο κ. Κριθαρίδης υπενθυμίζει ότι δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα «από τότε που αποδείχθηκε ότι οι ιδιώτες εργολάβοι της ΔΕΔΔΗΕ δεν είχαν κόψει ως όφειλαν τα κλαδιά των δέντρων που βρίσκονταν δίπλα σε καλώδια της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα στην πρόσφατη κακοκαιρία να μείνουν χωρίς ρεύμα για αρκετές ημέρες ολόκληρες περιοχές της Αττικής».

Τότε, σημειώνει, «είχαμε επισημάνει ότι με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και της ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και την ανάθεση σε ιδιώτες εργολάβους μιας σειράς από κρίσιμες εργασίες της, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους εργαζόμενους της εταιρείας από πλημμέλειες εταιρειών, που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το κέρδος και έναν ανύπαρκτο ελεγκτικό κρατικό μηχανισμό».

Σχετικά Άρθρα