Ν. Τόσκας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες, πρέπει να εκφραστεί σαφώς η βούληση

 Ν. Τόσκας: Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν τις δυνατότητες, πρέπει να εκφραστεί σαφώς η βούληση

«Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι κάτι πάνε να κρύψουν, ότι είμαστε πιο υποχωρητικοί από όσο πρέπει» δήλωσε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Το μεγάλο τεστ είναι το αν θα πάει πλοίο στα 6 ναυτικά μίλια από την Κρήτη, μόλις χτες συναντήθηκαν Ερντογάν και Σάρατζ που μεταξύ άλλων μίλησαν για κοινές έρευνες, δεν μπορεί συνεχώς η κυβέρνηση να υποβαθμίζει και αλλοιώνει την πραγματικότητα με επικοινωνιακά παιχνίδια, η ισχύς της Ελλάδας μετριέται με την βούληση και τις δυνατότητες -και τις δυνατότητες τις έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, πρέπει να εκφραστεί η βούληση, πολιτικά, διπλωματικά, ίσως και με κάποιες ενέργειες επίδειξης δυνατοτήτων, είπε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στον Έβρο, ο κ. Τόσκας είπε χαρακτηριστικά ότι έχοντας υπηρετήσει στα ελληνοτουρκικά σύνορα 9 χρόνια, ξέρει «την κάθε πέτρα» στις ευαίσθητες περιοχές, τον βόρειο Έβρο, την Ορεστιάδα, τις Φέρες όπου πρόσφατα δημιουργήθηκαν τα προβλήματα στο «Πέταλο». Και είναι μία κατάσταση «χωρίς προηγούμενο», όπως είπε, παλαιότερα υπήρχαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, στην ΝΑ Μεσόγειο. Στον Έβρο είχαμε πολλά χρόνια να δούμε επεισόδια, είχαμε πολλές δεκαετίες να δούμε τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από χερσαίο χώρο, ή πάνω από μεγάλα νησιά. Η υπέρπτηση πάνω από Χίο, Λέσβο, Λήμνο, έχει άλλη διάσταση και προκλητικότητα. Πού το πάνε οι Τούρκοι, γενικότερα, βάζοντας στο «καλάθι» των διεκδικήσεων μέχρι και τον Έβρο, σύνορο που λίγο-πολύ έχει καθοριστεί από την Συνθήκη της Λωζάνης και το Πρωτόκολλο Διαχάραξης του 1926 από διεθνή επιτροπή; Τα σημεία με «ερωτηματικά» είναι ελάχιστες νησίδες από προσχώσεις, ο Έβρος δεν είναι -όπως υποστήριξε η κυβερνητική προπαγάνδα- τόπος που αλλάζει συνεχώς διαμόρφωση, αλλάζει κάθε 50 χρόνια.

Σημείωσε ότι ο ίδιος προσωπικά έχει τύχει σε πολλές περιπτώσεις που Τούρκοι μπήκαν σε αμφισβητούμενες νησίδες, τους διώξαμε μετά από μία ώρα, το θέμα κρατήθηκε σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Τώρα έγιναν λάθη, χωρίς να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Λέει ψέματα η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι δεν μπήκαν Τούρκοι σε ελληνικό έδαφος, όπως ξεκαθάρισε. Το έδαφος στο «Μελισσοκομείο» δεν είναι αμφισβητούμενο, μας έχει δοθεί με βάση την χάραξη της διεθνούς επιτροπής του 1926 και της εντολής που δόθηκε από την Συνθήκη της Λωζάνης. Εκεί, έγινε παράνομη είσοδος, η κυβέρνηση παίζει με τις λέξεις όταν λέει «κατάληψη δεν έγινε». Δεν έγινε μόνιμη κατάληψη, ναι, αλλά για μερικές ώρες ήταν εκεί στρατιωτικό προσωπικό της Τουρκίας. Δεν υπήρξε αντίδραση, μόνο οι άστοχες δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια ότι πρόκειται για «μερικά μέτρα».

Σχετικά Άρθρα