Ν. Ηλιόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διώξει από πρόγραμμα δύο από τα ΚΕΚ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο

 Ν. Ηλιόπουλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διώξει από πρόγραμμα δύο από τα ΚΕΚ που εμπλέκονται στο σκάνδαλο

Σημαντική νίκη της κοινωνίας όχι μόνο απέναντι σε μία κακή πολιτική αλλά και στη μιντιακή σιωπή χαρακτήρισε ο Νάσος Ηλιόπουλος την κατάργηση της περιβόητης τηλεκατάρτισης και αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε διώξει από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ δύο από τα ΚΕΚ που σήμερα εμπλέκονται στην υπόθεση.

Μιλώντας στην εκπομπή «Παρατηρητήριο COVID – 19» στο Κόκκινο, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι η συζήτηση γίνεται όχι για το αν είναι καλό ή κακό πρόγραμμα η κατάρτιση, αλλά για το γεγονός ότι η κυβέρνηση μπορούσε να δώσει 800 ευρώ και όχι 600 ευρώ από πόρους ΕΣΠΑ στους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Αντί αυτού, προτίμησε να δώσει 600 ευρώ «για να κάνει δώρο 80 εκατ. στα ΚΕΚ».

Όπως σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος, «εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει 80 εκατ. στα ΚΕΚ, τη στιγμή που για τους μακροχρόνια ανέργους δίνει 60 εκατ. Τα ερωτήματα είναι γιατί έδωσε 600 ευρώ και όχι 800, αν θα πληρωθούν τα ΚΕΚ και γιατί παραμένει στη θέση του ο κ. Βρούτσης».

Ο πρώην υφυπουργός Εργασίας σχολίασε και τις δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, επισημαίνοντας ότι ο υπουργός Ανάπτυξης «υποστήριξε την πολιτική της κυβέρνησης με τον πιο χυδαίο τρόπο. Αρχικά έλεγε ότι αφού το πρόγραμμα δεν είναι καλό γιατί έμπαιναν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Στη συνέχεια κατηγόρησε τους ανθρώπους ότι δε διάλεξαν σωστά το ΚΕΚ και στο τέλος άρχιζε να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ».

Απαντώντας στις αναφορές των Γ. Βρούτση – Αδ. Γεωργιάδη για τις καταρτίσεις επί ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Ηλιόπουλος έδωσε το εξής παράδειγμα: «Θα μπορούσες να φανταστείς μία επιχείρηση χωρίς κανέναν εργαζόμενο, να περιμένει πότε θα βγει μία πρόσκληση για πρόγραμμα ΕΣΠΑ και μετά να κάνει προσλήψεις; Αυτή ήταν η κατάσταση μέχρι το 2014».

Όπως είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε ποιοτικούς κανόνες ώστε τα ΚΕΚ να πρέπει να έχουν μόνιμο εργατικό δυναμικό αλλά και επιστημονικό υπεύθυνο. «Δε φοβηθήκαμε όπου χρειάζεται να συγκρουστούμε. Δύο από τα ΚΕΚ που τώρα εμπλέκονται στις πλατφόρμες, στον πυρήνα του σκανδάλου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα είχε διώξει από πρόγραμμα που είχαν πάρει στον ΟΑΕΔ λόγω παρατυπιών» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πολιτικές που είχαν γίνει στην κατάρτιση την περίοδο 2012 – 2014. Δώσαμε πολύ μεγάλο αγώνα για να μη χάσουμε πόρους επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε βρει πάρα πολλές παρατυπίες την περίοδο του κ. Βρούτση».

Αναφορικά με την πολιτική της κυβέρνησης στα εργασιακά, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που επέλεξε να μην επιχορηγήσει την εργασία αλλά να επιδοτήσει την ανεργία. «Υπάρχει αναστολή συμβάσεων με 800 ευρώ χωρίς καμία ουσιαστική πρόβλεψη για το τι θα γίνει όταν κλείσει η αναστολή συμβάσεων. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να μετράμε το μισθό σε βάθος 1,5 μήνα».

Ο Ν. Ηλιόπουλος τόνισε ότι τώρα πρέπει να παρθούν τα κρίσιμα μέτρα, όχι μετά. «Είναι σα να είσαι συνοδηγός σε ένα αυτοκίνητο που βλέπεις ότι πάει να χτυπήσει σε ένα τοίχο, να λες στον οδηγό ότι τώρα πρέπει να πατήσει φρένο και ο οδηγός να σου απαντά “μην ανησυχείς γιατί έχω έναν καλό ορθοπεδικό για την επόμενη μέρα”. Το ζήτημα είναι να πατήσουμε φρένο για να είναι μικρότερο το αντίκτυπο στην κοινωνία και να μείνει όρθιος ο κόσμος με αλληλεγγύη, δημοκρατία και δικαιοσύνη» κατέληξε.

Πηγή: stokokkino.gr

admin_e4p2sd6v