Μπραντ Πιτ: Εξομολογείται την σπάνια πάθησή του – “ Δεν μπορώ να αναγνωρίσω πρόσωπα – Κανείς δεν με πιστεύει ”

 Μπραντ Πιτ: Εξομολογείται την σπάνια πάθησή του – “ Δεν μπορώ να αναγνωρίσω πρόσωπα – Κανείς δεν με πιστεύει ”

Ο 58χρονος ηθοποιός θεωρεί ότι πάσχει από προσωπαγνωσία, μια διαταραχή που συνδέεται με την αδυναμία αναγνώρισης προσώπων, η οποία επηρεάζει το άτομο κατά το μεγαλύτερο μέρος ή ακόμα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Πολλοί άνθρωποι με την συγκεκριμένη πάθηση δεν μπορούν καν να αναγνωρίσουν μέλη της οικογένειας, τους συντρόφους ή τους φίλους τους. Έτσι, αναγκάζονται να βρίσκουν εναλλακτικούς τρόπους, ώστε να καταφέρνουν να αναγνωρίζουν τους δικούς τους ανθρώπους, δίνοντας βαρύτητα στον τρόπο που περπατούν ή στο χτένισμα, στη φωνή ή στα ρούχα τους.

Ο σούπερ σταρ δεν έχει διαγνωστεί επίσημα με αυτή την πάθηση, ωστόσο, πιστεύει εδώ και καιρό ότι πάσχει απ’ αυτήν και παραδέχτηκε ότι ανησυχεί πως έχει οδηγήσει κάποιους να πιστεύουν ότι είναι απόμακρος.

Δήλωσε συγκεκριμένα στο περιοδικό GQ: “Κανείς δεν με πιστεύει! Θέλω να γνωρίσω ένα άλλο (σσ. άτομο που πάσχει από προσωπαγνωσία)”.

Ο Μπραντ Πιτ είχε μιλήσει ξανά γι’ αυτή την πάθηση το 2013, λέγοντας στο Esquire: “Τόσοι πολλοί άνθρωποι με μισούν επειδή πιστεύουν ότι δεν τους σέβομαι. Νευριάζω πολλούς“, είπε ο ηθοποιός και πρόσθεσε πως “αποτελεί ένα μυστήριο για εμένα. Δεν μπορώ να αναγνωρίσω ένα πρόσωπο. θα πραγματοποιήσω το τεστ”.

Το 2017 μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που θεωρούνταν λιποβαρή όταν γεννήθηκαν, δυσκολεύονται στο να αναγνωρίζουν πρόσωπα όταν μεγαλώνουν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση συνδέεται με βλάβες στον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται τμήματα του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των περιοχών που ασχολούνται με οπτικές πληροφορίες.

Όθων Παπαδάκης