Μπόρις Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

 Μπόρις Τζόνσον: Πάμε για Brexit χωρίς συμφωνία

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνήθηκε “να διαπραγματευθεί σοβαρά και, έτσι, αν οι δεν αλλάξουν πορεία, δεν θα υπάρξει συμφωνία”.

Αζερμπαϊτζάν-Αρμενία: Στρατιωτικό νοσοκομείο επλήγη από βόμβα διασποράς

«Εφθασα στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι για μία 1η Ιανουαρίου με ρυθμίσεις που παραπέμπουν περισσότερο στις εμπορικές σχέσεις με την Αυστραλία, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του παγκόσμιου ελεύθερου εμπορίου», είπε ο Μπόρις Τζόνσον. 

«Αν δεν υπάρξει αποφασιστική αλλαγή προσέγγισης, πάμε για την λύση τύπου Αυστραλίας. Και πρέπει να το κάνουμε με μεγάλη πεποίθηση».
«Γίνεται σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν θέλει να κάνει συμφωνία τύπου Καναδά, όπως αρχικά είχαμε ζητήσει. Φαίνεται περίεργο που έπειτα από 45 χρόνια συμμετοχής μας (στην ΕΕ) μπορούν να προσφέρουν στον Καναδά όρους που δεν προσφέρουν σε εμάς», είπε ο Μπόρις Τζόνσον.

Σαρλ Μισέλ: Η Βρετανία πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία του Brexit, «τελεία και παύλα»

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμειναν σήμερα η Βρετανία να εφαρμόσει “πλήρως” τη συμφωνία που διέπει την αποχώρησή της από την ΕΕ την 31η του περασμένου Ιανουαρίου, χωρίς να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους, “τελεία και παύλα”, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την πρώτη ημέρα της συνόδου κορυφής των Είκοσι Επτά.

“Όσον αφορά τη συμφωνία αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της πρέπει να εφαρμοστούν πλήρως, τελεία και παύλα”, υπογράμμισε καθώς οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ διεξάγονται με μεγάλη βραδύτητα. Οι Βρετανοί βουλευτές ενέκριναν στα τέλη Σεπτεμβρίου το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον που αναθεωρεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να καταλήξουμε σε συμφωνία αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος”, δήλωσε ο Μισέλ ανακοινώνοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών που εκπροσωπούν τις 27 χώρες της Ένωσης.
Ο Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι η εγγύηση των αλιευτικών δικαιωμάτων, η εξεύρεση τρόπων επίλυσης των διαφορών και η διασφάλιση του θεμιτού ανταγωνισμού είναι καθοριστικά για την προστασία “εκατοντάδων χιλιάδων ευρωπαϊκών θέσεων εργασίας”.

“Είμαστε 100% ενωμένοι”, είπε τονίζοντας ότι η Βρετανία πρέπει “να κάνει τα απαραίτητα βήματα” για να άρει τα εμπόδια για την επίτευξη συμφωνίας.

ΕΕ-Συμφωνία μετά το Brexit: Μισέλ  Μπαρνιέ: Η ΕΕ ανοιχτή σε μια “λογική  προσπάθεια” για την αλιεία.  Ντέιβιντ Φροστ:”Απογοητευμένος” με την αντίδραση της ΕΕ

H Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να κάνει μια “λογική προσπάθεια” στο θέμα της αλιείας, ένα από τα κύρια σημεία εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για τη σχέση της μετά το Brexit με τη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ.

“Γνωρίζουμε καλά ότι θα πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια: πρέπει αυτή η προσπάθεια  να είναι λογική, να προασπίζει τις αλιευτικές δραστηριότητες της ΕΕ  και αυτό περνά μέσα από μια πρόσβαση στα ύδατα που να είναι αμοιβαία και σταθερή”, δήλωσε ο Μπαρνιέ κατά την πρώτη ημέρα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο Μπαρνιέ πρότεινε να μεταβεί  στο Λονδίνο “την προσεχή εβδομάδα” για να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις.

“Ανέφερα ήδη τον Ιούλιο το άνοιγμα μιας συζήτησης (για το θέμα), δεν είχα πραγματικά αμοιβαίο άνοιγμα” σχετικά με την πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα για τις ευρωπαϊκές αλιευτικές εταιρίες υποστήριξε, επικαλούμενος τη “μεγάλη ενότητα και τη μεγάλη αλληλεγγύη” όλων των κρατών μελών.

Ο Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε σήμερα ότι έχει σημειωθεί “πρόοδος” σε ορισμένα θέματα και ότι οι “αποκλίσεις” συνεχίζουν να υφίστανται σε άλλα θέματα. “Αλλά υπάρχουν τρία θέματα στα οποία το χάσμα είναι πάρα πολύ μεγάλο σήμερα, ώστε να μπορώ να πω τώρα ότι η προοπτική είναι αυτής μιας συμφωνίας”, παραδέχτηκε.

Εκτός από την αλιεία, τα εμπόδια αφορούν τις εγγυήσεις που ζητούνται από τους Βρετανούς στο θέμα του ανταγωνισμού καθώς και τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στη μελλοντική συμφωνία. Το τελευταίο αυτό θέμα δεν έχει την ίδια σημασία για όλα τα κράτη μέλη, αλλά για ορισμένα, με την Γαλλία επικεφαλής, το θέμα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Ο Μπαρνιέ πρότεινε να ταξιδέψει στο Λονδίνο “την επόμενη εβδομάδα” για να συνεχίσει τις συνομιλίες, “συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου, αν είναι απαραίτητο”, πριν τις συνεχίσει στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. “Πρότεινα στη βρετανική ομάδα να διαπραγματευτεί στο σύντομο χρονικό διάστημα που μας μένει, ώστε να συζητήσουμε μια συμφωνία έως το τέλος Οκτωβρίου”, είπε. 

Ο Βρετανός διαπραγματευτής Ντέιβιντ Φροστ αντέδρασε αμέσως μέσω Twitter, δηλώνοντας “απογοητευμένος” με την αντίδραση της ΕΕ και “έκπληκτος που η ΕΕ δεν δεσμεύεται πλέον να εργαστεί εντατικά” για μια συμφωνία και ότι οι 27 εξακολουθούν να ζητούν προσπάθειες από το Λονδίνο. Ο Φροστ έγραψε επίσης ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει την απάντησή του, αύριο Παρασκευή.

Σχετικά Άρθρα