• 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Μπορέλ για Αφγανιστάν: Να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, να αποκατασταθεί η ασφάλεια

 Μπορέλ για Αφγανιστάν: Να προστατευθεί η ανθρώπινη ζωή, να αποκατασταθεί η ασφάλεια

Την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής στο Αφγανιστάν διαμηνύει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, ζητώντας παράλληλα την ασφαλή αποχώρηση τόσο των ξένων υπηκόων όσο και Αφγανών πολιτών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα.

Όλες οι εμπορικές πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ έχουν ακυρωθεί, μετά τις σκηνές χάους που εκτιλύχθηκαν νωρίτερα σήμερα, όταν χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το αεροδρόμιο προκειμένου να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροσκάφος. Η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν (ACAA) δήλωσε ότι ο εναέριος χώρος της Καμπούλ παραδόθηκε στο στρατό και προτρέπει όλες τις πτήσεις σε αλλαγή πορείας.

«Η ανθρώπινη ζωή πρέπει να προστατευθεί και να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η πολιτική τάξη. Οι Αφγανοί αξίζουν να ζουν με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει και καλεί όλα τα μέρη να διευκολύνουν την ασφαλή αναχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα» ανέφερε μέσω Twitter o Ύπατος Εκπρόσωπος της EE για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ.

Η διεθνής κοινότητα καλεί για τον σεβασμό και τη διευκόλυνση της ασφαλούς και ομαλής αποχώρησης ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν, αναφέρει κοινή δήλωση της διεθνούς κοινότητας την οποία δημοσίευεσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Ειδικότερα επισημαίνει:

«Δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ασφάλειας, υποστηρίζουμε, εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε και καλούμε όλα τα μέρη να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή και ομαλή αποχώρηση ξένων υπηκόων και Αφγανών που επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα. Όσοι βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας και αρχής σε ολόκληρο το Αφγανιστάν φέρουν ευθύνη – και οφείλουν να λογοδοτήσουν – για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας και για την άμεση αποκατάσταση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης.

Πρέπει να επιτραπεί σε Αφγανούς και ξένοι πολίτες που επιθυμούν, να φύγουν. Οι δρόμοι, τα αεροδρόμια και τα σύνορα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά και να διατηρηθεί η ηρεμία.

Ο αφγανικός λαός αξίζει να ζει με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Εμείς στη διεθνή κοινότητα είμαστε έτοιμοι να τους βοηθήσουμε».

Στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης σημειώνεται ότι «το κείμενο της κοινής δήλωσης για το Αφγανιστάν κυκλοφόρησε αρχικά από τους εξής: Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαχάμες, Βέλγιο, Μπουρκίνα Φάσο, Καναδάς, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Ακτή Ελεφαντοστού, Κροατία, Τσεχία, Δανία , Δομινικανή Δημοκρατία, Ελ Σαλβαδόρ, Εσθονία, Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτική Ασφάλειας, Ομοσπονδιακές Πολιτείες της Μικρονησίας, Φίτζι, Φινλανδία, Γαλλία, Γεωργία, Γερμανία, Γκάνα, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Κοσσυφοπέδιο, Λετονία, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Νήσοι Μάρσαλ, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Ναούρου, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νίγηρας, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Παλάου, Παναμάς, Παραγουάη, Πολωνία , Πορτογαλία, Κατάρ, Δημοκρατία της Κορέας, Κυπριακή Δημοκρατία, Ρουμανία, Σιέρα Λεόνε, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουρινάμ, Σουηδία, Τόγκο, Τόνγκα, Ουγκάντα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία και Υεμένη».