Μπένετ: Ηθικό καθήκον να συνεχιστούν οι προσπάθειες μεσολάβησης

 Μπένετ: Ηθικό καθήκον να συνεχιστούν οι προσπάθειες μεσολάβησης

Πρόθυμος να συνεχίσει τις προσπάθειες μεσολάβησης  μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εμφανίστηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, δηλώνοντας πως αυτό αποτελεί «ηθικό καθήκον» παρόλο που υπάρχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας.

Οι δηλώσεις του Μπένετ έγιναν στη διάρκεια της εβδομαδιαίας συνεδρίασης των μελών της κυβέρνησής του στην Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ένα ταξίδι του στο Βερολίνο και τηλεφωνικές κλήσεις που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ακόμη και αν υπάρχουν μικρές πιθανότητες επιτυχίας, εφόσον υπάρχει ανοιχτό πνεύμα και έχουμε πρόσβαση και στα δύο μέρη και την ικανότητα (να δράσουμε), θεωρώ ηθικό καθήκον να δοκιμάσουμε τα πάντα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. «Όσο υπάρχει ελπίδα, πρέπει να κάνουμε προσπάθειες και μπορεί να υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση», πρόσθεσε.

Ο Μπένετ πρόσθεσε ότι δεν θα δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις συζητήσεις με τους δύο ηγέτες των εμπόλεμων πλευρών.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πέταξε στη Μόσχα το Σάββατο όπου συνάντησε τον Πούτιν για «περίπου τρεις ώρες» όπως έγινε γνωστό. Ήταν η πρώτη επίσκεψη στη Ρωσία από ξένο ηγέτη, που συνδέεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, μίλησε στο τηλέφωνο με τον Ζελένσκι προτού ταξιδέψει στο Βερολίνο για να συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Το γραφείο της ισραηλινής πρωθυπουργίας ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, ότι ο Μπένετ συνομίλησε τρεις φορές τις τελευταίες 24 ώρες με τον Ζελένσκι, έναν Εβραίο που λέει ότι έχει οικογένεια στο Ισραήλ.

Πρόσφατα, ο τελευταίος είχε δημοσιεύσει ένα μήνυμα στα εβραϊκά σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καλέσει τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο να κινητοποιηθούν ενάντια στη ρωσική εισβολή. Είχε επίσης επιπλήξει τον κ. Μπένετ για την αδράνειά του, ο οποίος απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή, τονίζοντας τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν το Ισραήλ με τη Μόσχα και το Κίεβο.

Σύμφωνα με το γραφείο του πρωθυπουργού, το Ισραήλ προετοιμάζεται για «ένα μεγάλο κύμα μετανάστευσης». Η υπουργός Εσωτερικών Νατάλια ΓκαβριλίτσαΑγιελέτ Σακέντ είπε ότι 2.034 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν γίνει δεκτοί στο Ισραήλ από τις 24 Φεβρουαρίου, αλλά ενδέχεται να υπάρχουν «περισσότεροι από 10.000 νέοι μετανάστες από τη Ρωσία και την Ουκρανία».

Μπάμπης Χριστακόπουλος