• 9 Δεκεμβρίου, 2021

Μπάιντεν: Θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη με τον Μακρόν και τον Πάπα Φραγκίσκο

 Μπάιντεν: Θα συναντηθεί την Παρασκευή στη Ρώμη με τον Μακρόν και τον Πάπα Φραγκίσκο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή στη Ρώμη, πριν από τη σύνοδο της G20, ανακοίνωσε σήμερα ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν τη συνάντηση, η οποία θα γίνει λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου των ηγετών των ισχυρότερων χωρών του κόσμου.

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που οι δύο πρόεδροι θα συναντηθούν αυτοπροσώπως μετά την κρίση που προκλήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η νέα, στρατηγική συμμαχία μεταξύ ΗΠΑ, Αυστραλίας και Βρετανίας. Αυτή η συμφωνία, η επονομαζόμενη AUKUS, προκάλεσε την οργή της Γαλλίας επειδή τορπίλισε τη σύμβαση πώλησης γαλλικών υποβρυχίων στην Αυστραλία.

Έκτοτε, η Ουάσινγκτον προσπαθεί να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις. Μπάιντεν και Μακρόν έχουν ήδη συνομιλήσει δύο φορές τηλεφωνικά αφότου ξέσπασε η κρίση. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις θα επισκεφθεί το Παρίσι τον Νοέμβριο.

Η Γαλλία επιδιώκει να εξασφαλίσει τις ευλογίες των Αμερικανών για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού, ενός σχεδίου που παρά τις προσπάθειές της δεν έχει προχωρήσει πραγματικά εδώ και 30 χρόνια.

Ο Μπάιντεν θα συναντηθεί επίσης με τον πάπα Φραγκίσκο καθώς και με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.