• 18 Απριλίου, 2021

Μπάϊντεν σε Σακελλαροπούλου: Γιορτάζω μαζί σας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

 Μπάϊντεν σε Σακελλαροπούλου: Γιορτάζω μαζί σας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τα συγχαρητήριά του για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα για την ανεξαρτησία απευθύνει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε επιστολή του προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο μήνυμά του ο αμερικανός Πρόεδρος συγχαίρει τον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 χρόνων από τον αγώνα για ανεξαρτησία. Λέει ακόμα ότι όπως οι πατέρες του Αμερικανικού Έθνους εμπνεύστηκαν από την αθηναϊκή δημοκρατία, Έλληνες και Αμερικανοί για περισσότερα από 200 χρόνια συμπορεύτηκαν «σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας».

Αναλυτικά, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου το ακόλουθο μήνυμα:

“Αγαπητή κυρία Πρόεδρε,

Με χαρά απευθύνω στον ελληνικό λαό τα συγχαρητήριά μου για την ιστορική επέτειο των διακοσίων χρόνων από τον αγώνα του για ανεξαρτησία.

Οι Έλληνες αγωνιστές του 1821 εμπνέονταν από τα ιδανικά και τη δράση της Αμερικανικής Επανάστασης, ακριβώς όπως οι Αμερικανοί επαναστάτες και οι Πατέρες του Έθνους μας είχαν εμπνευστεί από το παράδειγμα της αθηναϊκής δημοκρατίας. Και για περισσότερα από 200 χρόνια, οι Έλληνες και οι Αμερικανοί συμπορεύτηκαν, σεβόμενοι και υπερασπιζόμενοι τις αρχές της δημοκρατίας που έδωσαν πνοή στις επαναστάσεις μας. Συμμετέχω από κοινού με τον ελληνικό λαό και τα εκατομμύρια υπερήφανων Ελληνοαμερικανών στον εορτασμό αυτής την χαρμόσυνης επετείου.

Η Ελλάδα είναι ένας νατοϊκός σύμμαχος καίριας σημασίας και στενός φίλος των ΗΠΑ, παρέχοντας σταθερότητα και συμβάλλοντας ενεργά στην ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Στη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς και να συνομιλήσω διά μακρών με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ως Πρόεδρος, προσβλέπω στη συνέχιση της ένδοξης παράδοσης περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και εκ νέου επιβεβαίωσης της κοινής μας δέσμευσης στην Διατλαντική Συμμαχία και στο σύνολο των κοινών αξιών που μας ενώνουν.

Ειλικρινώς δικός σας,

Τζόζεφ Ρ. Μπάιντεν Τζούνιορ”