Μπάϊντεν σε δημοσιογράφους για το τουρκικό βέτο στο ΝΑΤΟ: “Νομίζω θα είμαστε εντάξει”

 Μπάϊντεν σε δημοσιογράφους για το τουρκικό βέτο στο ΝΑΤΟ: “Νομίζω θα είμαστε εντάξει”

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει, σύμφωνα με το αμερικανικό Bloomberg, να δείξει υποστήριξη στην επιθυμία της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ σε μια συνάντηση την Πέμπτη στον Λευκό Οίκο, καθώς η αντίθεση από την Τουρκία έχει θέσει σε κίνδυνο την προσπάθειά τους.

Ο Μπάιντεν, ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinisto και η πρωθυπουργός της Σουηδίας Madgalena Andersson θα συζητήσουν τις αιτήσεις των δύο χωρών για ένταξη στη συμμαχία, που πυροδοτήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι σκανδιναβικοί ηγέτες θα κάνουν παρατηρήσεις στις οποίες αναμένεται να εκφράσουν τη βεβαιότητα ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν και η διαδικασία εισδοχής μπορεί να προχωρήσει, δήλωσε την Τετάρτη ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Δεν πρόκειται να πάω στην Τουρκία, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει», είπε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους την Τετάρτη όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να κατευνάσει τις τουρκικές ανησυχίες.

Ο Μπάιντεν είναι έτοιμος να ρίξει το βάρος της μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης του μπλοκ για την ένταξη των δύο χωρών, κάτι που θα αναδιαμόρφωνε το τοπίο ασφαλείας της Ευρώπης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Σουηδία και η Φινλανδία ήταν επίσημα ουδέτερες κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία μετέτρεψε το δημόσιο αίσθημα και στις δύο χώρες σκληρά εναντίον της Μόσχας.

Όμως ο Μπάιντεν και οι δύο σκανδιναβικές χώρες πρέπει πρώτα να μεσολαβήσουν σε μια συμφωνία με την Τουρκία, η οποία εμπόδισε την επίσημη αίτησή τους για τον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης να προχωρήσει μετά τον ισχυρισμό του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι υποστηρίζουν κουρδικές πολιτοφυλακές.

Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα σηματοδοτήσει μια σημαντική οπισθοδρόμηση για τον Μπάιντεν, ο οποίος έχει διαφημίσει την ενότητα του ΝΑΤΟ ενόψει της εισβολής της Ρωσίας ως σημαντικό επίτευγμα. Θα άφηνε επίσης τις σκανδιναβικές χώρες πιο ευάλωτες στην επιθετικότητα και τις προσπάθειες επιρροής από τη Ρωσία. Η καθυστέρηση έχει ήδη ρίξει ένα σύννεφο στην ιστορική απόφασή τους να ενταχθούν στη συμμαχία.

Πηγή: Bloomberg

Σεραφείμ Κοτρώτσος