• 28 Νοεμβρίου, 2021

Μπάιντεν: Η πανδημία του κοροναϊού δεν έχει τελειώσει ακόμη – Η τελευταία έξαρση της Covid για τις ΗΠΑ;

 Μπάιντεν: Η πανδημία του κοροναϊού δεν έχει τελειώσει ακόμη – Η τελευταία έξαρση της Covid για τις ΗΠΑ;

Μετά από ένα ιδιαίτερα επιθετικό κύμα της επιδημίας, του καλοκαιρινούς μήνες, το οποίο προκάλεσε η παραλλαγή Δέλτα, ο κοροναϊός υποχωρεί και πάλι στις ΗΠΑ, αλλά δεδομένου του ποσοστού των Αμερικανών που παραμένουν ανεμβολίαστοι, είναι πολύ νωρίς να εγκαταλείψει κανείς τις βασικές προφυλάξεις, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Η πιθανή εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής παραμένει μια μεγάλη απειλή, ενώ η προστασία που παρέχει ο εμβολιασμός είναι πιθανόν να αρχίσει να μειώνεται ουσιαστικά.

Το τι θα ακολουθήσει είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Οι περισσότεροι ειδικοί δήλωσαν ότι δεν θα εκπλαγούν να δουν αύξηση των κρουσμάτων τους επόμενους μήνες, καθώς οι πολίτες περνούν περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και ταξιδεύουν ξανά για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους.

Άλλωστε, υπάρχει και το παράδειγμα της Βρετανίας και του Ισραήλ που συνεχίζουν να παλεύουν με επιδημίες, παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. «Πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη μας ότι αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα», δήλωσε η Άντζελα Ράσμουσεν, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Saskatchewan.

Μιλώντας χθες στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η πανδημία του κοροναϊού δεν είχε ακόμη τελειώσει, αλλά ότι οι ΗΠΑ «οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση». Κάλεσε τα κράτη και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να υποστηρίξουν και να εφαρμόσουν τις οδηγίες για εμβόλια, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Τα επιδημιολογικά στοιχεία με αριθμούς

Οι ΗΠΑ καταγράφουν, τις τελευταίες ημέρες, περίπου 90.000 νέες μολύνσεις την ημέρα, μειωμένες κατά περισσότερο από 40 % από τον Αύγουστο.

Μειώνονται επίσης οι νοσηλείες και οι θάνατοι.

Σχεδόν το 70 % των ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένο και τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι πιθανό να είναι επιλέξιμα για τα εμβόλια Covid σε λίγες εβδομάδες. Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές θα μπορούσαν σύντομα να εγκρίνουν το πρώτο αντιιικό χάπι για τον Covid-19.

Ρούλα Σκουρογιάννη