Μπάιντεν: Εξετάζει το ενδεχόμενο για κήρυξη κατάστασης έκτακτης δημόσιας ανάγκης, μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις

 Μπάιντεν: Εξετάζει το ενδεχόμενο για κήρυξη κατάστασης έκτακτης δημόσιας ανάγκης,  μετά την απόφαση για τις αμβλώσεις

Ο Μπάιντεν, εξετάζει το ενδεχόμενο αν μπορεί να κηρύξει κατάσταση έκτακτης δημόσιας ανάγκης μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας του, για τις αμβλώσεις.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε την Κυριακή (10/7) ότι ζήτησε από την κυβέρνησή του να εξετάσει εάν έχει την εξουσία να κηρύξει έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τις αμβλώσεις, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει τη νομολογία «Ρόου κατά Ουέιντ» του 1973 για τις αμβλώσεις.

Η δήλωση αυτή έρχεται αφότου ο Μπάιντεν την Παρασκευή (8/7) υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε υπηρεσίες τερματισμού εγκυμοσύνης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ήταν καθ’ οδόν για μια βόλτα με ποδήλατο κοντά στην κατοικία του στο Ντέλαγουερ όταν σταμάτησε για να μιλήσει σε δημοσιογράφους, οι οποίοι τον ρώτησαν αν σκέφτεται να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις. Απάντησε ότι ζήτησε από το προσωπικό του να εξετάσει «αν έχω την εξουσία» και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

Ο Μπάιντεν, ένας Δημοκρατικός, δέχθηκε πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα να αναλάβει δράση μετά την απόφαση ορόσημο τον περασμένο μήνα για την ανατροπή της νομολογίας «Ρόου κατά Ουέιντ» του 1973 η οποία ανέτρεψε περίπου 50 χρόνια προστασίας για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών.

Ο Μπάιντεν είπε ότι στόχος του ήταν να κωδικοποιήσει τα δικαιώματα των αμβλώσεων μέσω νομοθεσίας και παρέδωσε ένα μήνυμα στους διαδηλωτές για τα δικαιώματα των αμβλώσεων που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον Λευκό Οίκο.

«Συνέχισε να διαδηλώνετε. Συνεχίστε να λέτε την άποψή σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό», είπε. «Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα για να διευκολύνουμε τα δικαιώματα των γυναικών».

Μπάιντεν για αμβλώσεις: «Τραγικό λάθος» και αποτέλεσμα «εξτρεμιστικής ιδεολογίας»

Υπενθυμίζεται ότι, ο Τζο Μπάιντεν είχε εμφανιστεί άκρως απογοητευμένος με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταργήσει το δικαίωμα στην άμβλωση, στο έκτακτο διάγγελμα που απηύθυνε μετά από την εξέλιξη που προκάλεσε «μούδιασμα» σε πολύ κόσμο και εντός ΗΠΑ και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που ακυρώνει το δικαίωμα στην άμβλωση είναι ένα «τραγικό λάθος» και το αποτέλεσμα «εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

«Η υγεία και η ζωή των γυναικών αυτής της χώρας βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο», είχε δηλώσει ο Δημοκρατικός πρόεδρος σε ομιλία του στον απόηχο της ιστορικής δικαστικής απόφασης, εκφράζοντας λύπη γι’ αυτήν τη «θλιβερή ημέρα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν εξαίρεση παγκοσμίως.

Όθων Παπαδάκης