• 22 Απριλίου, 2021

Μουσική διαμαρτυρία για το lockdown στα θέατρα με τον ύμνο της επανάστασης στην Χιλή (vid)

 Μουσική διαμαρτυρία για το lockdown στα θέατρα με τον ύμνο της επανάστασης στην Χιλή (vid)

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε χθες έξω από το θέατρο Οντεόν στο Παρίσι που βρίσκεται σε κατάληψη, όπως και δεκάδες θέατρα σε όλη την Γαλλία με αίτημα να ανοίξει ξανά ο πολιτισμός.

Η συγκινητική ερμηνεία του «El pueblo unido» ακούστηκε με πλήθος ανθρώπων να τραγουδά ότι «ο λαός ενωμένος δεν θα νικηθεί ποτέ».

Το κομμάτι του συγκροτήματος Inti-Illimani «αναβίωσε» κατά τη διάρκεια της εξέγερσης στη Χιλή το φθινόπωρο του 2019, όταν τραγουδιόταν από λαοθάλασσες πολιτών ενάντια στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο της χώρας, τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες αλλά και την καταστολή που υπέστησαν κατά τη διάρκεια μαζικών διαδηλώσεων.

Είχε γραφτεί από τον Σέρτζιο Ορτέγα, το 1973 λίγους μήνες πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα του Αουγούστο Πινοσέτ. Αρχικά αποτελούσε ύμνο στη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλεντέ, αλλά ύστερα έγινε ύμνος της χιλιανής αντίστασης κατά του καθεστώτος.

Νύχτα Σαββάτου σε Ψυρρή και Θεσσαλονίκη (vid)

Τότε η θρυλική μπάντα έκανε το επαναστατικό τραγούδι διάσημο σε όλο κόσμο. Όταν επιβλήθηκε το πραξικόπημα, τα μέλη της βρισκόντουσαν σε ευρωπαϊκή περιοδεία και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αφού απαγορεύτηκε η μουσική τους.