• 21 Ιανουαρίου, 2022

Μόσιαλος: Ηπιότερη η νόσηση της Όμικρον, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε – Τι απάντησε για την ανάρτησή του στο facebook

 Μόσιαλος: Ηπιότερη η νόσηση της Όμικρον, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε – Τι απάντησε για την ανάρτησή του στο facebook

Για σημαντικές εξελίξεις που αναμένονται τις επόμενες ημέρες μίλησε ο Ηλίας Μόσιαλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΙ και στον Νίκο Στραβελάκη.

Ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι ο κίνδυνος νόσησης σε νοσοκομείο εξαιτίας της όμικρον είναι 40-70% μικρότερος  από ότι στην Δελτα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της που έχουν συλλέξει το τελευταίο διάστημα οι βρετανοί επιστήμονες και αυτά έρχονται να συμφωνήσουν με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν συλλεγεί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και από τη Νότια Αφρική.

Παρότι, όμως, η πιθανότητα εισαγωγών θα είναι μικρότερη από ότι στη Δέλτα, η Όμικρον θα έχει μεγάλη διασπορά και αυτό θα επηρεάσει το σύστημα υγείας χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει ακριβώς ποια θα είναι η επίπτωση ακριβώς. Όρισε πάντως ως αναγκαία πεερίοδο μελέτης για τα πρώτα συμπεράσματα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ανεξάρτητα από την ίδια την όμικρον, όπως είπε, η συστηματική χρήση μάσκας και ο περιορισμό των κοινωνικών επαφών είναι μια πρώτη και ασφαλής απάντηση στην μάχη της εξάπλωσης. Ενώ παράλληλαα σημείωσε ότι δεν αποκλείει την επιβολή τοπικών lockdawn εάν υπάρξει ανάγκη.

Συμπλήρωσε δε, πωςη πληρότητα των νοσοκομείων δεν είναι το μόνο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακόμα και αν το περάσουμε στο σπίτι και δεν χρειαστούμε νοσηλεία, θα υπάρχουν δυσλειτουργίες στο σύστημα, λέγοντας πως  εάν κολλήσει το 10% του υγειονομικού προσωπικού ή εργαζόμενους σε μέσα μεταφοράς κλπ., τότε θα πρέπει να βρούμε λύσεις για την καθημερινότητάς μας.

Για την ανάρτηση στο facebook

Σε σχέση τέλος, με την κριτική που δέχθηκε για την ανάρτησή του στο Facebook, ο Ηλίας Μόσιαλος είπε:

«Τα δύο τελευταία χρόνια και πολύ πριν πολλές κυβερνήσεις συνειδητοποιήσουν τον τεράστιο κίνδυνο της πανδημίας στον πλανήτη μας ξεκίνησα μια συστηματική προσπάθεια ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών. Ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις για τη λήψη μέτρων, έτσι ώστε να ανακόψουμε το καταστροφικό κύμα της πανδημίας, το οποίο στοίχισε δεκάδες χιλιάδες ζωές σε άλλες χώρες του εξωτερικού τους πρώτους μήνες του 2020, και καταφέραμε να τα αποφύγουμε» είπε αρχικά μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Συνέχισα να κάνω τις καθημερινές μου παρεμβάσεις με συστηματικό τρόπο, όχι μόνο με γρήγορες τηλεοπτικές εμφανίσεις, αλλά με αναλυτική και επίμονη δουλειά καταγραφής και ανάλυσης των επιδημιολογικών και φαρμακολογικών στατιστικών δεδομένων και παρουσίασής τους με κατανοητό τρόπο στον ελληνικό λαό» συμπλήρωσε.

«Αυτός και μόνο αυτός ήταν ο στόχος των παρεμβάσεών μου. Δηλαδή η ανάδειξη της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της αναγκαιότητας της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αποκλειστικός μου στόχος ήταν η συμβολή μου στην τεράστια προσπάθεια της χώρας για να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, αλλά ταυτόχρονα και στη συστηματική ενημέρωση των πολιτών για να τηρούν τα μέτρα δημόσιας υγείας και προστασίας της ζωής τους» υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

Μάλιστα, μιλώντας για την θρησκευτική πίστη είπε πως «θα ήθελα να πω ότι τις Άγιες μέρες των Χριστουγέννων και των γιορτών έχουμε την ευκαιρία να στοχαστούμε και να θυμηθούμε τις βασικές μας αξίες. Την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την αξία της προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Αυτές είναι οι θεμελιώδεις αξίες της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης».