• 24 Ιανουαρίου, 2022

Μόρνιγκσταρ: Ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

 Μόρνιγκσταρ: Ανάγκη μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία

Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση αλλά παράλληλα να μειώσουμε την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Όσο περισσότερη ενέργεια παράγεται από ανανεώσιμες πηγές τόσο μικρότερη είναι η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο πρέσβης Ρ. Μόρνιγκσταρ μιλώντας απόψε στο συνέδριο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου (32nd Greek Economic Summit – GES2021), τονίζοντας ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να είναι σημαντικό στο μέλλον και κατά συνέπεια η ενεργειακή μετάβαση γίνεται ολοένα και πιο σημαντική προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση. Στάθηκε επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει η χώρα μας ως κόμβος φυσικού αερίου με την υλοποίηση των νέων υποδομών που σχεδιάζονται στη βόρεια Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος του διεθνούς ινστιτούτου ενέργειας Νταν Μπάιερς στάθηκε στις επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών της ενέργειας διεθνώς και ιδιαίτερα στην Ευρώπη όπου οι τιμές είναι υψηλότερες από τις ΗΠΑ. Όπως είπε υπάρχει αντίθεση μεταξύ των μακροπρόθεσμων επιδιώξω για το κλίμα και της βραχυπρόθεσμης πραγματικότητας που πρέπει να διαχειριστούμε και οι επιλογές ενόψει του χειμώνα είναι περιορισμένες.

Ο οικονομικός σύμβουλος Κώστας Ελευθεριάδης της Deloitte αναφέρθηκε στις μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που διανοίγονται ενόψει της ενεργειακής μετάβασης τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα κεφάλαια για την υποστήριξη των επενδύσεων ωστόσο θα πρέπει η χώρα να εκπληρώσει σειρά προϋποθέσεων προκειμένου να καταφέρει να προσελκύσει τα κεφάλαια αυτά. Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνεται η μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου για την επιτάχυνση των επενδύσεων και την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων, η αποφυγή αλληλοεπικάλυψη των μεταξύ υπουργείων, η εξασφάλιση σταθερότητας και πολιτικής υποστήριξης κ.α.