• 27 Ιουλίου, 2021

Μόνο με αρνητικό τεστ ή εμβόλιο οι μετακινήσεις για τα νησιά από 5 Ιουλίου

 Μόνο με αρνητικό τεστ ή εμβόλιο οι μετακινήσεις για τα νησιά από 5 Ιουλίου

Αποκλειστικά με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού, του Green Pass, θα μπορούν οι πολίτες να μετακινούνται στα νησιά, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Μετά τις εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων και τα στοιχεία που έχουμε για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, αποφασίσαμε ανέφερε:

“Οι μετακινήσεις προς τα νησιά για τους ενήλικες θα γίνεται από τις 5 Ιουλίου με πιστοποιητικό εμβολιαμού, ή νόσησης, ή με αρνητικό τεστ CR. Τα παιδιά έως 12 ετών, θα μετακινούνται ελεύθερα. Συστήνουμε επίσης κατά την επιστροφή να διεξάγεται self test για όλους άνω των 12 ετών”.

Έτσι από Δευτέρα 5 Ιουλίου για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:

  • Για τους ενήλικες

 πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,  

αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες, 

αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες

  • Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
  • Ενώ οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.

Στην επιστροφή από τα νησιά συνίσταται η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Από το μέτρο εξαιρούνται η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα, καθώς και 
α) όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει.
Β) όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους. 
Επίσης, για τις χερσαίες μετακινήσεις αξιολογούνται από την Κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες. 

Μέτρο που ισχύει και για ταξίδια στο εξωτερικό

«Δεν πρόκειται να λάβει η Πολιτεία να λάβει ξανά οριζόντια μέτρα. Τα όποια μέτρα που θα ληφθούν, θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα αφορούν μόνο σε ανεμβολίαστους», κατέληξε ο Νίκος Χαρδαλιάς.