Μητσοτάκης Vs Τσίπρας: Ένα προς ένα τα βασικά σημεία σύγκρουσης στη Βουλή – Στις 10.30 η προ ημερησίας συζήτηση

 Μητσοτάκης Vs Τσίπρας: Ένα προς ένα τα βασικά σημεία σύγκρουσης στη Βουλή – Στις 10.30 η προ ημερησίας συζήτηση

Σύγκρουση κορυφής στη Βουλή για τη διαχείριση της πανδημίας (αλλά και για τα εθνικά θέματα) καθώς από το περασμένο Νοέμβριο οπότε επιβλήθηκε το lockdown η υποχώρηση της εξάπλωσης που παρουσιάζεται είναι μικρή και δεν ανταποκρίνεται στην αυστηρότητα των μέτρων περιορισμού. Παράλληλα οι οικονομικές επιπτώσεις είναι τεράστιες.

Η σημαντικότερη εξέλιξη όσον αφορά στην πανδημία είναι το το εμβόλιο. Ωστόσο τα λάθη και οι παραλείψεις, ήδη τροφοδοτούν την σκληρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο αναμένεται και σήμερα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη προϊδεάσει με την προειδοποιητική βολή προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ:

  • «Στερείται οποιασδήποτε σοβαρότητας πρόταση όπως αυτή που άκουσα από τον κ. Τσίπρα, να πάρουμε, λέει, τις πατέντες και να παράγουμε τα εμβόλια στην Ελλάδα. Μα δεν γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι δεν υπάρχει η παραγωγική δυνατότητα στην Ελλάδα σήμερα για να παρασκευάσουμε αυτά τα εμβόλια; Αυτά είναι πολύ βασικά πράγματα», είχε πει σε καυστικό τόνο ο πρωθυπουργός στην τελευταία συνέντευξή του.

αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι “στο ζήτημα των εμβολιασμών αποκαλύφθηκε με πάταγο η παντελής έλλειψη σοβαρού σχεδιασμού. Ο πολύ αργός ρυθμός εμβολιασμού, το μπάχαλο με τα κέντρα εμβολιασμού δείχνουν πως η επίτευξη της ανοσίας στον πληθυσμό θα καθυστερήσει πολύ. Σίγουρα περισσότερο από τις υποσχέσεις Μητσοτάκη για επαρκή εμβολιασμό του πληθυσμού το καλοκαίρι”.

Σε αυτό το πλαίσιο θα οφείλει να απαντήσει στο ερώτημα -όπως λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- γιατί δεν στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αγορά των πατεντών των εμβολίων από την Ε.Ε. προκειμένου να πολλαπλασιαστούν τα εμβόλια και να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός. Μια θέση που είχε υποστηρίξει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο από κοινού με τον Ηλία Μόσιαλο.

Σε κάθε περίπτωση η απόδοση των μέτρων και η διαρκής κριτική έναντι αυτών, είναι ένα από τα θέματα που θα υπάρξει σύγκρουση.

Εν αναμονή των διαφαινόμενων ανακοινώσεων για το άνοιγμα της αγοράς, ο πρωθυπουργός περιγράφοντας τα επιχειρήματα για την έγκριση μιας τέτοιας εισήγησης των λοιμωξιολόγων, θα δώσει και το στίγμα των επόμενων βημάτων οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων. Ειδικά εκείνων, όπως η εστίαση, που η επαναφορά τους στην κανονικότητα, προσδιορίζεται χρονικά αρκετά αργότερα. Αναμένεται δε με ενδιαφέρον η ενδεχόμενη αναφορά του, σε αυτήν την κατηγορία. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει ώστε τη συζήτηση να απασχολήσει, όπως διακριτά ανέφερε στην τελευταία συνέντευξή του: «τι θα γίνει από εδώ και στο εξής αλλά κυρίως τι θα γίνει στο μέλλον».

Στο ζήτημα αυτό ο Αλέξης Τσιπρας θα ζητήσει από τον κ Μητσοτάκη να απαντήσει σε ένα από τα κρισιμότερα και πιο ουσιαστικά ερωτήματα, τι έχει κάνει η κυβέρνηση για να θωρακίσει τη χώρα ενόψει ενός πολύ πιθανού τρίτου κύματος. Γιατί δεν έχει κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ; Γιατί δεν αύξησε τον προϋπολογισμό για την Υγεία; Γιατί δεν ενίσχυσε επιπλέον τις ΜΕΘ, ιδίως μετά τη δραματική εμπειρία της βόρειας Ελλάδας, όπου για εβδομάδες όλα τα νοσοκομεία ήταν στο κόκκινο;

Παράλληλα όπως υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση “ενώ η πανδημία μαίνεται, η ύφεση βαθαίνει, η ανεργία αυξάνεται, εκατοντάδες χιλιάδες επαγγελματίες βρίσκονται ένα βήμα πριν από το λουκέτο, η κυβέρνηση εμμένει στο να μην μετατρέπει σε μη επιστρεπτέα την ενίσχυση, αρνείται να συζητήσει τις προτάσεις της αντιπολίτευσης ενώ 35.000 πρώτες κατοικίες βγαίνουν -μετά τη δεκαπενθήμερη παράταση- στο σφυρί”. Θα απαντήσει άραγε ο πρωθυπουργός ή θα παραπέμψει στον… οδοστρωτήρα Πισσαρίδη; είναι ένα από τα ερωτήματα που διατυπώνουν πηγές της Κουμουνδούρου.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει το ντιμπέιτ για τα εθνικά θέματα, ενόψει και του 61ου γύρου των διερευνητικών συνομιλιών, αλλά και για τη Συμφωνία των Πρεσπών με την κυβερνητική στροφή που καταγράφηκε για ακόμη μία φορά στις συναντήσεις του πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Σχετικά Άρθρα