Μητσοτάκης: Θα ενημερώσω τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης για την τουρκική προκλητικότητα

 Μητσοτάκης: Θα ενημερώσω τους ηγέτες στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης για την τουρκική προκλητικότητα

Για την πρόθεσή του να ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα τους ηγέτες που θα συμμετέχουν σήμερα στη Σύνοδο Θεσσαλονίκης μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διεθνοποιώντας για ακόμη μια φορά τα ζητήματα των παραβιάσεων από τη γείτονα χώρα το τελευταίο διάστημα.

Σε συνέντευξή του στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό FM 100 ο κ. Μητσοτάκης ωστόσο τόνισε ότι η Σύνοδος αυτή δεν έχει ως κύριο αντικείμενο την Τουρκία. «Το ενδιαφέρον μας στρέφεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στον ηγετικό ρόλο, τον οποίο μπορεί να παίξει η Ελλάδα» σημείωσε.

«Θα είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε συνολικά τις προκλήσεις για την ευρύτερη περιοχή μας και να δούμε τους καλύτερους τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία» είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι ήταν επιλογή του να πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Σύνοδος Κορυφής και έχει τη χαρά και την τιμή να παραβρεθούν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, τον οποίο προσκάλεσε προσωπικά προκειμένου να παραστεί.

Σε ό,τι αφορά τα έργα της Θεσσαλονίκης, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι κάτοικοι της πόλης «γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αυτή έχει σκύψει με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και ολοκληρώνει μία σειρά από σημαντικά έργα υποδομής στη Βόρεια Ελλάδα».

Σχετικά με την παράδοση του «ορφανού χιλιομέτρου» στην Ποτίδαια Χαλκιδικής, που έγινε πριν από λίγες ημέρες, σημείωσε ότι ήταν ένα μικρό έργο, μεν, πλην όμως επώδυνο για τους Θεσσαλονικείς που ταλαιπωρούνταν σε ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο κάθε καλοκαίρι στη διαδρομή προς το πρώτο πόδι της Χαλκιδικής και αντιστρόφως. Από φέτος, όμως, γλυτώνουν αυτήν την ταλαιπωρία.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση αντιμετώπισε μία σειρά από εκκρεμότητες του παρελθόντος, στα εργα υποδομής, με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.

Για το μετρό είπε ότι είναι εφικτό να παραδοθεί μέχρι το τέλος του 2023 και επεσήμανε ότι στον σταθμό Βενιζέλου θα επανατοποθετηθούν οι αρχαιότητες με τέτοιο τρόπο ώστε αυτά τα μνημεία να είναι επισκέψιμα.

Σχετικά με το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ και την ανάπλαση της περιοχής της Τούμπας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Έχουμε τώρα στα χέρια μας το κανονιστικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει, επιτέλους, ένα υπερσύγχρονο νέο γήπεδο, αλλά ταυτόχρονα να προχωρήσουμε και σε σημαντική ανάπλαση της περιοχής γύρω από το γήπεδο της νέας Τούμπας.

Από εδώ και στο εξής -και σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΠΑΟΚ- έχουμε τη δυνατότητα πια να προχωρήσουμε γρήγορα τα έργα, να ολοκληρωθούν οι αδειοδοτικές διεργασίες. Και είμαστε απολύτως σίγουροι ότι τώρα πια και η διοίκηση θα ανταποκριθεί και όπως έχει δεσμευτεί απέναντι στον κόσμο του ΠΑΟΚ θα αποκτήσει ο ΠΑΟΚ το γήπεδο που πραγματικά του αξίζει. Είμαι προσωπικά πολύ ικανοποιημένος για αυτήν την εξέλιξη. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό για να αναβαθμίσουμε το ποδοσφαιρικό μας προϊόν να μπορούμε να έχουμε σύγχρονες υποδομές και ο ΠΑΟΚ είναι μία τόσο μεγάλη ομάδα, μία τόσο ιστορική ομάδα, που αξίζει να έχει το καλύτερο δυνατό γήπεδο και αυτή η δυνατότητα πια δίνεται μέσα από το Προεδρικό Διάταγμα».

Για το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει «ούτε βήμα πίσω». Ανέφερε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εγκατασταθεί στα πανεπιστήμια και πως η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας στο δίλημμα «βιβλιοθήκη ή βαριοπούλα» συντάσσεται με το αυτονόητο και με την άποψη της κυβέρνησης για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι εκλογές φτάνουν στο τέλος της τετραετίας και σε ερώτηση εάν η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, θα είναι προεκλογική απάντησε πως θα είναι προεκλογική με την έννοια ότι θα είναι η τελευταία πριν από τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Μανώλης Δράκος