• 27 Νοεμβρίου, 2021

Μητσοτάκης στην COP26 – Στόχος το σταδιακό κλείσιμο την μονάδων λιγνίτη ως το 2028

 Μητσοτάκης στην COP26 – Στόχος το σταδιακό κλείσιμο την μονάδων λιγνίτη ως το 2028

Αμετακίνητος στο στόχο του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ως το 2025 όπως ήταν και ο αρχικός στόχος που είχε θέσει η κυβέρνηση, εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δράσεις που έχει αναλάβει Ελλάδα, επικαλούμενος το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2028, τον στόχο να καταστεί η Ελλάδα κλιματικά ουδέτερη κυρίως μέσω της αξιοποίησης των ΑΠΕ έως το 2050, καθώς και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο για τη μετατροπή της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς πράσινης ενέργειας στην Ευρώπη, με βάση την πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο και τις προχωρημένες συζητήσεις με τη Σαουδική Αραβία, ενώ μίλησε και για τους ευρύτερους στόχους οι οποίοι πρέπει να τεθούν σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου δεν πρέπει να καθυστερήσει την μετάβαση προς την «πράσινη ενέργεια».
Ο κ. Μητσοτάκης, που αναφέρθηκε και στη δημιουργία Υπουργείου για την Κλιματική Κρίση, τόνισε ότι «δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για μικροπολιτική» και ότι οι μελλοντικές γενιές «δε θα συγχωρήσουν» την αποτυχία συντονισμού δράσεων.

Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι αρχής γενομένης από την COP26 μπορεί να υπάρξει επιτυχής αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.