• 16 Οκτωβρίου, 2021

Μητσοτάκης σε Τσίπρα – Πείτε αν θα καταργήσετε την ελληνογαλλική συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο

 Μητσοτάκης σε Τσίπρα – Πείτε αν θα καταργήσετε την ελληνογαλλική συμφωνία με ένα νόμο και ένα άρθρο

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός από βήματος της βουλής κατά τη δευτερολογία του κατά τη συζήτηση για την κύρωση της στρατηγικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας.

Απαντώντας στον χαρακτηρισμό «κακή» για τη συμφωνία από τον Αλέξη Τσίπρα, επικαλέστηκε τον άρθρο 31 παρ. 4, με βάσει το οποίο η εν λόγω συμφωνία μπορεί να καταγγελθεί εγγράφως από καθένα από τα μέλη της και διερωτήθηκε: «Θα την καταγγείλετε; Να γνωρίζουν οι Έλληνες, οι Γάλλοι αλλά και οι Τούρκοι που εμφανώς δεν χαίρονται με αυτή τη συμφωνία. Θα τη διαγράψετε με ένα νόμο και ένα άρθρο;»

Σε ότι αφορά την αλλαγή του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Μητσοτάκης ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «αν το δόγμα της χώρας ήταν ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, τότε αυτό το δόγμα αυτό το αλλάζουμε» συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα απέτρεψε «οργανωμένη εισβολή από την Τουρκία στον Έβρο».

«Αν το δικό σας δόγμα ήταν να παραγγέλνουμε φρεγάτες με leasing ναι αυτό το αλλάζουμε. Προφανώς και αλλάζουμε αυτό το δόγμα γιατί οι ΈΔ χρειάζονται μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Αν το δόγμα της χώρας ήταν να μιλάμε συνέχεια στο όνομα διεθνούς δικαίου και να μην κάνουμε τίποτα τότε και αυτό το αλλάζουμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης κάνοντας αναφορά στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ και συμπλήρωσε ότι «αν το δόγμα μας ήταν να αφήνουμε τα υποβρύχια χωρίς τορπίλες τότε και αυτό το αλλάζουμε».

«Και αν το δόγμα ήταν να έχουμε υπουργό Άμυνας τον Καμμένο που κινούνταν μεταξύ του κιτς και της γελοιότητας και αυτό το αλλάζουμε και είμαι υπερήφανος για την σημερινή ηγεσία του υπουργείου Άμυνας. Κάντε τις συγκρίσεις» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης καλύπτοντας πολιτικά τον κ. Παναγιωτόπουλο αναφορικά με τις αιχμές που είχε αφήσει ο κ. Τσίπρας για «σκανδαλώδεις υπερκοστολογήσεις» στα εξοπλιστικά προγράμματα με αιχμή το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα από το Ισραήλ.

«Είπατε κ. Τσίπρα ότι έχω αγωνία. Έχω αγωνία όταν έχω την Τουρκία με casus beili που είναι τύποις σύμμαχος στο ΝΑΤΟ. ναι έχω αγωνία. Εσείς δεν έχετε αγωνία;» ανέφερε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η συμφωνία με τη Γαλλία ενισχύει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων, εκφράζοντας και επιβεβαιώνει τη βούληση της Γαλλίας να βοηθήσει την Ελλάδα μέσω της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής.