Συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών για την απόπειρα υποκλοπής σε Ανδρουλάκη- Η κίνηση Μητσοτάκη- Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ-Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ

 Συγκαλείται η Επιτροπή Θεσμών για την απόπειρα υποκλοπής σε Ανδρουλάκη- Η κίνηση Μητσοτάκη- Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ-Τι απαντά το ΠΑΣΟΚ

Hellenic Parliament: Voting for the new Chairman, in Athens, on July 18, 2019 / Κοινοβούλιο: Ψήφιση νέου Προέδρου της Βουλής, στην Αθήνα, στις 18 Ιουλίου, 2019

Αποδεκτό κάνει η Ν.Δ το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για την συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και του είπε πως η κυβερνητική πλειοψηφία αποδέχεται το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να συνεδρίαση άμεσα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και να κληθούν οι επικεφαλής της ΕΥΠ και ο πρόεδρος της Αρχής Διαφύλαξης Προσωπικών Δεδομένων.

Θέμα της συζήτησης θα είναι η απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του προέδρου του ΠΑΣΟΚ που επιβεβαιώθηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η κίνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να αποφορτίσει το πολιτικό σκηνικό από την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ κι ενώ έχουν εγερθεί μείζονα ερωτηματικά σχετικά με την υπόθεση. Βασικό εξ αυτών είναι εάν και κατά πόσο η κυβέρνηση έχει προμηθευτεί το κακόβουλο λογισμικό Predator, ή εάν υπάρχει οιαδήποτε συνεργασία με τις εταιρείες που του διαθέτουν και, σύμφωνα με το Citizen Lab του Τορόντο, συνεργάζονται με κυβερνήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής να συγκληθεί άμεσα η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, κάτι το οποίο θα συμβεί αύριο Παρασκευή το μεσημέρι.

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ

Να χυθεί φως στα κρίσιμα και ιδιαίτερως ανησυχητικά για τη Δημοκρατία γεγονότα που έχουν έρθει στην επιφάνεια τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη, ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τα μέλη της Επιτροπής και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βούτσης Νικόλαος, Κατρούγκαλος Γιώργος, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, Λάππας Σπύρος και Πολάκης Παύλος αιτούνται να κληθεί το συντομότερο δυνατόν ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση σε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής.

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΥΡΙΖΑ:

ΠΡΟΣ τον κ. Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

“ΑΙΤΗΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΕΥΠ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ “

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Με την επιστολή αυτή, ζητούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων σας, κατά τον Κανονισμό της Βουλής, προκειμένου να κληθεί ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση σε έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής το συντομότερο δυνατόν, σε σχέση με ανησυχητικές πληροφορίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες σχετικά με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρουλάκη.

Οι καταγγελίες αυτές δεν αφορούν μόνον τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ή το κόμμα του, αλλά πλήττουν στον πυρήνα τους την δημοκρατία και τις ελευθερίες στη χώρα μας. Η δικαιοσύνη εξετάζει ήδη την υπόθεση, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, η Επιτροπή όμως οφείλει να ασκήσει την δική της αρμοδιότητα, σε ένα θέμα με προφανή θεσμική σημασία. Αν δεν είναι ασφαλής από παρακολουθήσεις ο πρόεδρος ενός κοινοβουλευτικού κόμματος ποιος μπορεί να αισθάνεται ασφαλής στην Ελλάδα του Κ. Μητσοτάκη;

Η καταγγελία αυτή έρχεται να προστεθεί σε άλλες εμπεριστατωμένες καταγγελίες για τις οποίες και στο άμεσο παρελθόν είχαμε ζητήσει τη σύγκληση της Επιτροπής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ της έγκυρης εφημερίδας «Η Εφημερίδα των Συντακτών», η ΕΥΠ παρακολουθεί απλούς πολίτες και ενημερώνει για τις κινήσεις τους τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Εφημερίδας και των σημάτων της ΕΥΠ που δημοσιεύονται, η τελευταία ζητά:

  • την παρακολούθηση πολιτών που συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις ενάντια στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και την συλλογή προσωπικών στοιχείων, επαγγέλματος, αριθμών κινητών τηλεφώνων, λογαριασμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης και του ιδεολογικού υπόβαθρου των πολιτών.
  • την παρακολούθηση 12χρονου προσφυγόπουλου από τη Συρία, που δημοσιεύτηκε το σκίτσο του στην εφημερίδα Le Monde καθώς και του δημοσιογράφου και του δικηγόρου που συναντήθηκαν με αυτό,
  • την παρακολούθηση δημόσιου λειτουργού γιατί φέρεται να υπερασπίζεται τα εργασιακά και ατομικά δικαιώματα των μεταναστών,
  • την παρακολούθηση δικηγόρου που ανέλαβε την υπεράσπιση μετανάστη

Για να διερευνηθούν σε βάθος τα παραπάνω ανησυχητικά και θλιβερά γεγονότα, σας ζητάμε να συγκαλέσετε άμεσα σε έκτακτη συνεδρίαση την Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής, προκειμένου να κληθούν ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Πρόεδρος της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών σε ακρόαση, προκειμένου να χυθεί φως στα κρίσιμα ως άνω για την Δημοκρατία ζητήματα.

Τα μέλη – Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Βούτσης Νικόλαος

Κατρούγκαλος Γιώργος

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Λάππας Σπύρος

Πολάκης Παύλος

Σεραφείμ Κοτρώτσος