Μητσοτάκης: ”Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη” – Απάντηση ΠΑΣΟΚ: “Άθλια προπαγάνδα”- Παρέμβαση του πρωθυπουργού την Δευτέρα

 Μητσοτάκης: ”Οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη” – Απάντηση ΠΑΣΟΚ: “Άθλια προπαγάνδα”- Παρέμβαση του πρωθυπουργού την Δευτέρα

«Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί», έτσι δηλώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την υπόθεση των υποκλοπών από την ΕΥΠ, αναφερόμενος και προσωπικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωση που παραχωρεί στο Βήμα της Κυριακής, και θα δημοσιευθεί αύριο, τονίζει «οφείλω μία συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη».

Όπως φαίνεται και στο πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης εφημερίδας, ο κ. Μητσοτάκης προσθέσει για το θέμα της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ «Μέγα και ασυγχώρητο λάθος, δεν είχα ενημερωθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια δήλωση θα επαναλάβει και δημόσια ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβασή του, τη Δευτέρα.

Η απάντηση του ΠΑΣΟΚ

Δεν πέρασαν ώρες από την ανακοίνωση του Μαξίμου ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα κάνει δήλωση σχετικά με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, και ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, έχει δηλώσει ότι «οφείλει μια συγγνώμη» στον Νίκο Ανδρουλάκη», η Χαριλάου Τρικούπη, που διαμηνύει κατηγορηματικά ότι οι παραιτήσεις Δημητριάδη-Κοντολέοντος δεν μπορούν να αποσείσουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού και πολιτικού προϊσταμένου τους, εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Συνεχίζεται η άθλια προπαγάνδα από την Κυβέρνηση της ΝΔ σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών.

»Ενώ η Εισαγγελέας επικαλείται το νόμο για το απόρρητο της διαδικασίας, η Κυβέρνηση διαρρέει πληροφορίες για Αρμενίους, Ουκρανούς και Κινέζους. Τους διαψεύδει ο πρέσβης της Αρμενίας αλλά συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκοτεινές και παρακρατικές μεθόδους.

»Ζητάμε οι αρμόδιοι Υπουργοί, ο κ. Κοντολέων και ο νέος Διοικητής της ΕΥΠ κ. Δεμίρης να προσέλθουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας την επόμενη εβδομάδα και να πουν όλη την αλήθεια.

»Καλούμε την ελληνική Δικαιοσύνη να ερευνήσει άμεσα όλες τις αποκαλύψεις.

»Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια.

»Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η Κυβέρνηση των Άριστων του κ. Μητσοτάκη είναι μια κυβέρνηση επικίνδυνη.

»Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θα εγγυηθεί την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας.

Αναλυτική δήλωση Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Αναλυτική δήλωση για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μετά και τις παραιτήσεις του διευθυντή του γραφείου του Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με δήλωσή του θα αναφερθεί στο θέμα της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και ειδικά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Όπως εξηγούν, «ο πρωθυπουργός προφανώς και δεν θα περιμένει να ανοίξει η Βουλή. Θα κάνει δήλωση-τοποθέτηση τη Δευτέρα για το ζήτημα».

Θυμίζεται πως χθες, Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτή την παραίτηση τόσο του στενού του συνεργάτη Γρηγόρη Δημητριάδη από τη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού όσο και του Διοικητή του ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέων.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευση ενώ ο «πρωταγωνιστής» Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του ζήτησε εξεταστική επιτροπή.

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του Πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η Κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημερώσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν δίστασε μάλιστα να σχολιάσει διαρροές του ΠΑΣΟΚ μέσω των οποίων η Χαριλάου Τρικούπη ζητά την εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. «Η Κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία» είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Σε ότι αφορά το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε θετικά «με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας».

Ναι από την κυβέρνηση για Εξεταστική Επιτροπή

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση έχει ήδη από το βράδυ της Παρασκευής ανταποκριθεί θετικά στα ενδεχόμενα τόσο της σύγκλησης της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όσο και της – υπό προϋποθέσεις – συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής.

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, είχε αναφέρει σχετικά: «Σύμφωνα με διαρροές του ΠΑΣΟΚ, ζητείται η εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η κυβέρνηση απαντά θετικά στο αίτημα αυτό, ελπίζοντας αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία.

Σχετικά με το αίτημα για τη συγκρότηση εξεταστικής, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την απόλυτη αποσαφήνιση των συγκεκριμένων ζητημάτων διαχρονικά και με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Όθων Παπαδάκης