Μητσοτάκης: “Να διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας”- Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: “Τοξικότητα δεν είναι η κριτική, αλλά η συγκάλυψη”

 Μητσοτάκης: “Να διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας”- Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ: “Τοξικότητα δεν είναι η κριτική, αλλά η συγκάλυψη”

Σαφές μήνυμα για υπέρβαση του κλίματος τοξικότητας έστειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως πρέπει να διαφυλαχθεί η πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας. Άμεσα ήρθε η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε υψηλούς τόνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, απηύθυνε έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ να επαναξιολογήσει τη στάση του λαι να υπερβεί -όπως είπε- το κλίμα τοξικότητας που διαβρώνει τον πολιτικό διάλογο.

«Δεν έχουμε ανάγκη από χυδαιότητα και υποκρισία, η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ευθυκρισία», επεσήμανε και κατέληξε λέγοντας:

«Ας διαφυλάξουμε την πολιτική αντιπαράθεση πριν γίνει μακελειό χυδαιότητας».

«Μακάρι το νομοσχέδιο να τύγχανε ευρύτερης συναίνεσης και η αξιωματική αντιπολίτευση να μην επέλεγε να κρυφτεί πίσω από το «παρών», ανέφερε επί λέξει και πρόσθεσε: «Χάνουμε μια ευκαιρία σήμερα, για ένα νομοσχέδιο με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα γύρω από το όποιο δεν χωρούν κομματικές αντιπαραθέσεις, να εκπέμψουμε ένα μήνυμα ενότητας απέναντι στην όλο ένα αυξανόμενη τοξικότητα του δημόσιου βίου. Ο καθένας κρίνεται για τις επιλογές του».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των παρεμβάσεων με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα και ανακοίνωσε ότι στις προληπτικές εξετάσεις προστίθεται και ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου τραχήλου της μήτρας.

«Όπως ακριβώς και με τις μαστογραφίες οι γυναίκες θα ενημερώνονται με γραπτό μήνυμα και θα έχουν εξετάσεις σε ιδιωτική και δημόσια δομή για δωρεάν εξετάσεις. Αυτό σημαίνει στην πράξη εθνικό σύστημα υγείας που αξιοποιεί κρατικές και ιδιωτικές δομές προς όφελος πολίτη», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Παραπάνω από δύο εκατομμύρια γυναίκες, από 21 έως 65 ετών, θα μπορούν πια να κάνουν test Pap και test HPV-DNA. Και σε περίπτωση ευρημάτων, προφανώς, θα ακολουθεί και κολποσκόπηση και βιοψία. Ίδια ακριβώς λογική την οποία έχουμε υιοθετήσει και στην περίπτωση των προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού. Και εδώ, οι συγκεκριμένες εξετάσεις θα μπορούν να γίνουν σε οποιαδήποτε δημόσια ή ιδιωτική δομή και οι γυναίκες που θα τις δικαιούνται θα ειδοποιούνται με προσωπικό μήνυμα», είπε.

Αναφέρθηκε παράλληλα, στις δράσεις της κυβέρνησης, θυμίζοντας την ενίσχυση με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, τις άδειες μητρότητας και πατρότητας, τις νταντάδες γειτονίας και τις δωρεάν εξετάσεις μαστού για όλες τις Ελληνίδες άνω των 50 ετών.

«Αποδεικνύουμε ότι το ενδιαφέρον μας για τον πολίτη δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα νομοσχέδια», είπε και συμπλήρωσε πως σε ότι αφορά στις δωρεάν μαστογραφίες έχουν ήδη ενημερωθεί με sms 100.000 γυναίκες για να κάνουν μαστογραφία και έχουν γίνει ήδη οι 4.000 μαστογραφίες σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές.

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δοκιμάζεται η προοδευτική κατεύθυνση, στην ουσία του ζυγίζεται η ευαισθησία όλων μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης και διευκρίνισε ότι πρόκειται για διευθετήσεις που διορθώνουν σφάλματα του παρελθόντος αλλά για τομές στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. «Ναι, αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μια κυβέρνηση της προόδου και θα μείνουμε στο δρόμο των τολμηρών αλλαγών», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Σκληρή απάντηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:

Επίθεση στην κυβέρνηση και στον προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με αφορμή την υπόθεση Λιγνάδη και την πολιτική και δικαστική της διαχείριση καταλογίζοντάς τους ότι «τυφλωμένοι από την αλαζονεία της εξουσίας αδυνατούν να ακούσουν την κοινωνία που αντιδρά στην αδικία».

Στην μακροσκελή του ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά κατ’ αρχήν στον κυβερνητικό εκπρόσωπο καταλογίζοντάς του ότι «για άλλη μια φορά σήμερα προσπάθησε να συσκοτίσει την αλήθεια». «Αφού επί μέρες προσπαθούσε να πείσει με fake news πως ο Λιγνάδης αποφυλακίστηκε εξαιτίας της νομοθετικής μεταρρύθμισης του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα αναγκάστηκε τελικά να παραδεχθεί πως η αναστολή δόθηκε με την κρίση των δικαστών βάσει του νόμου του 2010 και όχι με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ» προσθέτει και σημειώνει: «Το θέμα λοιπόν δεν είναι ο Ποινικός Κώδικας. Για του λόγου του αληθές υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αρκετές αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις για το αδίκημα του βιασμού, που δεν δόθηκε αναστολή στην πρωτόδικη ποινή. Τελευταίο παράδειγμα η χθεσινή απόφαση καταδίκης σε 27 χρόνια χωρίς αναστολή για αδίκημα ασέλγειας και βιασμού στο Αγρίνιο. Συνεπώς το πρόβλημα είναι η ίδια η δικαστική απόφαση και όχι ο ποινικός κώδικας. Η αντίφαση γίνεται ακόμα πιο έντονη αν συνυπολογίσουμε ότι ο καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανηλίκων Λιγνάδης είχε προφυλακιστεί ως επικίνδυνος να διαπράξει νέα εγκλήματα. Το δικαστήριο που αποφάσισε ότι είναι ένοχος για δύο βιασμούς ανηλίκων, αποφάσισε ταυτόχρονα ότι δεν είναι επικίνδυνος να διαπράξει νέα εγκλήματα».

Συμπερασματικά υποστηρίζει ότι «απέναντι σε αυτή τη κραυγαλέα αντίφαση της δικαστικής απόφασης είναι απολύτως φυσιολογικό και εν τέλει στοιχείο δημοκρατίας να ασκείται κριτική, τόσο από κόμματα και συλλογικότητες όσο και από ενεργούς πολίτες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά και στις αιτιάσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου που «χαρακτηρίζει λαϊκισμό και δημαγωγία την αναφορά στον καταδικασμένο πλέον βιαστή Λιγνάδη ως εκλεκτό της εξουσίας» ερωτώντας: «Αλήθεια από πότε η επισήμανση της αλήθειας είναι λαϊκισμός; Ποια κυβέρνηση ήταν αυτή που άλλαξε τον τρόπο διορισμού στο Εθνικό θέατρο για να διοριστεί χωρίς διαγωνισμό ο Λιγνάδης; Μήπως ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που μετέβαινε με στρατιωτικό ελικόπτερο στην Επίδαυρο για να παρακολουθήσει τον εκλεκτό του σκηνοθέτη; Ή μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πολιτικοποίησε την τοποθέτηση ενός διευθυντή στο Εθνικό θέατρο δίνοντας χαρακτηριστικά μάχης με την Αριστερά στον χώρο του πολιτισμού;»

«Το πιο σημαντικό όμως από όλα ήταν η προσπάθεια για 20 μέρες να καλύψουν τον βιαστή Λιγνάδη, όταν το πανελλήνιο παρακολουθούσε σοκαρισμένο τις καταγγελίες των θυμάτων. Τότε που η κα Μενδώνη απαξίωνε τις καταγγελίες, εξαπέλυε επιθέσεις στα θύματα και αρνούνταν να τον αποπέμψει από επικεφαλής του Εθνικού Θεάτρου» προσθέτει.

Στην συνέχεια απαντά και στις κατηγορίες περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη λέγοντας ότι « καλό είναι στο σπίτι του κρεμασμένου να μη μιλάνε για σκοινί» και εξηγώντας: «Γιατί παρέμβαση στη Δικαιοσύνη δεν είναι η κριτική στις αποφάσεις της, αλλά να μιλάς για σκευωρία και να φτιάχνεις σενάρια επιστημονικής φαντασίας προκειμένου να συγκαλύψεις ένα τεράστιο σκάνδαλο. Παρέμβαση στην Δικαιοσύνη είναι να ανέχεσαι απειλές προς τους δικαστές ότι θα “πάθετε ότι έπαθε η Τουλουπάκη” όπως ακούστηκε μέσα στη δίκη του Λιγνάδη. Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη είναι να χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός “ελευθεροδολοφόνους” και “συμμορία” δημοσιογράφους επειδή ερεύνησαν ένα σκάνδαλο και τελικά αθωώθηκαν πανηγυρικά».

«Δεν είναι ούτε λαϊκό δικαστήριο ούτε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη η κριτική τόσο της αντιπολίτευσης όσο κυρίως των ίδιων των πολιτών και των καλλιτεχνών σε μία απόφαση, που έρχεται σε ευθεία σύγκρουση και με τη λογική και το αίτημα της κοινωνίας για δικαιοσύνη» τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολούθως στρέφει τα πυρά του στον πρωθυπουργό και στην υπουργό Πολιτισμού υποστηρίζοντας: «Η αλαζονεία, όμως, της κ. Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη φαίνεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την εύλογη και υπερκομματική κριτική. Δεν βλέπουν κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά ενεργούμενα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της αντιπολίτευσης. Για την τρομαγμένη κυβέρνηση Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έχει καταλάβει ήδη την Επίδαυρο, τα θέατρα και τις μουσικές σκηνές σε ολόκληρη τη χώρα. Τυφλωμένοι από την αλαζονεία της εξουσίας αδυνατούν να ακούσουν την κοινωνία που αντιδρά μπροστά σε αυτή την αδικία και δεν σωπαίνει. Γιατί είναι πρώτη η ίδια η κοινωνία που δεν μπορεί να σιωπήσει για το γεγονός ότι ένας καταδικασμένος για δύο βιασμούς ανήλικων βγαίνει με αναστολή. Γιατί δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για να εξοργιστεί με το κουκούλωμα, χρειάζεται να είναι άνθρωπος. Γιατί τοξικότητα, την οποία επικαλείται όψιμα η κυβέρνηση, δεν είναι η κριτική στην αδικία αλλά η συγκάλυψη».

Κλείνοντας κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού ότι «ενοχλούνται από κάθε διαμαρτυρία σαν να είναι δική τους υπόθεση, γιατί από ό,τι φαίνεται επέλεξαν από την πρώτη στιγμή να την αντιμετωπίσουν σαν να τους αφορά προσωπικά», σημειώνει πως «ένα ερώτημα υπάρχει μόνο: Γιατί προσβάλλονται τόσο πολύ από την κριτική στον καταδικασμένο βιαστή Λιγνάδη και γιατί ενοχλούνται από την δίκαιη κριτική στις αντιφάσεις της συγκεκριμένης απόφασης;» και καταλήγει: «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά την απάντηση. Καθώς και ότι δεν έχει τίποτα να περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση. Και όποτε και να γίνουν οι εκλογές, θα αποφασίσει για μία πιο δίκαιη κοινωνία».

Θεόκριτος Αργυριάδης