• 4 Δεκεμβρίου, 2021

Μητσοτάκης: Έχουμε δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας – Δεν θα ξαναγίνει lockdown στη χώρα (vid)

 Μητσοτάκης: Έχουμε δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας – Δεν θα ξαναγίνει lockdown στη χώρα (vid)

Με αναφορά στο τέταρτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού αρχικά εξέφρασε την ικανοποίησή του που η ΚΟ συνεδριάζει δια ζώσης («επιτέλους η ΚΟ μας συνεδριάζει διά ζώσης, η κοινοβουλευτική μας δραστηριότητα δεν διεκόπη. Μετά τη σύντομη τοποθέτηση μου θα μιλήσουν οι συνάδελφοι και θα απαντήσω στα ερωτήματα σας», είπε χαρακτηριστικά), ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Ξεκινώ με την έξαρση της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, με πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Είναι σαφές πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα ισχυρό τέταρτο κύμα, που επιφέρει και απώλειες στην χώρα μας».

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έχουμε όμως το εμβόλιο και αυτό κάνει την διαφορά, αυτό που αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχιση των κρουσμάτων με τις βαριές νοσηλείες, αυτό που αφήνει ανοιχτή την οικονομία να παράγει και την κοινωνία να κυκλοφορεί».

Όπως επισήμανε ο πρωθυπουργός «Για αυτό και επιμένουμε σε τέσσερις βασικές θέσεις:

 • Πρώτον δεν θα ξαναυπάρξει lockdown στην χώρα
 • Δεύτερον οι εμβολιασμένοι δεν θα επιβαρυνθούν με νέους περιορισμούς την ώρα που οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με ελέγχους και με περισσότερα τεστ.
 • Τρίτον η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ ιδίως στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο ΕΣΥ, εκεί που έχουμε ελλείψεις, εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Ο υπουργός Υγείας έχει την απόλυτη εξουσιοδότηση να κινηθεί νωρίτερα.
 • Τέταρτον η συνεχής ενίσχυση του ρυθμού των εμβολιασμών».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμού. Έχουμε μπροστά μας ακόμη δύσκολες εβδομάδες, υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά της πραγματικότητας. Μόνον τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και σχεδόν 300.000 για αναμνηστική δόση».

Και ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε: «Στην τελευταία έξαρση του ιού απαντάμε με ένα νέο κύμα εμβολιασμού. Έχουμε μπροστά μας ακόμη δύσκολες εβδομάδες, υπάρχει όμως και η αισιόδοξη πλευρά της πραγματικότητας. Μόνον τις τελευταίες ημέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση και σχεδόν 300.000 για αναμνηστική δόση».

 Είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας – Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης που είχε με εκρποσώπους της εστίασης και του λιανεμπορίου. «Χαίρομαι γιατί είδα στήριξη από τους κλάδους της εστίασης και του λιανεμπορίου ως προς την τήρηση των ισχύοντων μέτρων» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Να τονίσω επίσης πως τα μέτρα που λαμβάνουμε στην χώρα μας είναι τα ίδια, εάν όχι αυστηρότερα, με αυτά, που λαμβάνονται και σε άλλες χώρες».

Και συνεχίζοντας την ομιλία του στη συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Κάθε ημέρα, επικοινωνιακά, θέλω να σας ζητήσω να μεταφέρετε στις περιφέρειες σας ότι η πανδημία χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Κάθε ημέρα χάνονται αχρείαστα συνάνθρωποι μας. Η λύση είναι μπροστά μας και στα χέρια μας, στα χέρια του καταστηματάρχη, του δημάρχου και του ιερέα που θα πρέπει να διδάξει την πίστη στη ζωή. Είναι καιρός να γίνουμε εμείς οι φύλακες της υγείας μας και της υγείας των γύρω μας. Αυτό που με πληγώνει περισσότερο είναι ο λάθος πόνος και ο λάθος θάνατος».

Σπάνια κυβέρνηση έπρεπε να αναμετρηθεί με τόσο πολλαπλά στοιχήματα – Ναι η Ελλάδα αλλάζει

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «σπάνια κυβέρνηση έπρεπε να αναμετρηθεί με τόσο πολλαπλά στοιχήματα. Από την πρόκληση να μεταρρυθμιστεί η χώρα και να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές έως τις επιβουλές της Τουρκίας» για να συμπληρώσει με νόημα: «και όμως τα καταφέραμε όλοι μαζί. Σήμερα οι πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους, λίγοτερο ΕΝΦΙΑ, λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Έστω και οριακά αυξάνεται ο κατώτατος μισθός και θα υπάρξει και νέα αύξηση του εντός του 2022. Κατά την διάρκεια της πανδημίας το κράτος ανέλαβε το κόστος όλων όσοι δεν δούλευαν. Άνοιξε τα ταμεία του και έτσι οικονομία, κοινωνία και ΕΣΥ έμειναν όρθια. Η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων, που αυξάνουν τον δημόσιο πλούτο, κρατούν στην χώρα μας και επαναπατρίζουν επιστήμονες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Είναι σημαντικό όταν διαπιστώνουμε τα πρώτα βήματα αναστροφής του brain drain, που τόσο πλήγωσε την χώρα μας. Κολοσσοί όπως η Pfizer, η Microsoft είναι εδώ, αυτή η ανάπτυξη οδηγεί ήδη σε απτά αποτελέσματα: 2 δισ. ευρώ θα φέρει στα ταμεία του Κράτους η παραχώρηση της Εγνατίας. Μία κουβέντα για την ΔΕΗ. Όσοι διαχειρίστηκαν το χαρτοφυλάκιο γνωρίζουν την κατάσταση, που παραλάβαμε την ΔΕΗ, η αγορά έχει σχεδόν προεξοφλήσει την χρεοκοπία της, σήμερα άντλησε 1, 35 δισ. ευρώ και η μετοχή της είναι στα 9 ευρώ. Η ΔΕΗ είναι ισχυρή για να γίνει εθνικός και βαλκανικός πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση. Ναι η Ελλάδα αλλάζει, το φωνάζει το Ελληνικό, ο ΒΟΑΚ, η εκτίναξη των υποδομών συνεχίζεται» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή.

Σημαντικά σημεία:

 • Επιτέλους η ΚΟ συνεδριάζει δια ζώσης και όχι διαδικτυακά όπως συνέβαινε τόσο καιρό. Θα ξεκινήσω με το φλέγον ζήτημα των ημερών, την έξαρση της πανδημίας. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ισχυρό τέταρτο κύμα που χτυπάει την ευρωπαϊκή ήπειρο.
 • Το εμβόλιο κάνει τη διαφορά, αποτρέπει την ευθεία αντιστοίχηση των πολλών κρουσμάτων με τις πολλές νοσηλείες. Αφήνει ανοιχτή την κοινωνία να παράγει και την οικονομία να λειτουργεί. Για αυτό η κυβέρνηση επιμένει σε 4 βασικές θέσεις: Δεν θα ξαναυπάρξει άλλο lockdown στη χώρα μας, όσοι έχουν θωρακιστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς. Οι ανεμβολίαστοι πρέπει να προστατεύονται με πολλά τεστ. Η διαρκής ενίσχυση του ΕΣΥ ειδικά στις περιφέρειες που πιέζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προσθέσουμε ανθρώπινους πόρους στο σύστημα Υγείας.ς Εφόσον χρειαστεί θα επιτάξουμε και υπηρεσίες και προσωπικό. Εξουσιοδότηση από εμένα στον Πλεύρη να κινηθεί νωρίτερα. Η συνέχιση της προσπάθειας ενίσχυσης των εμβολιασμών.
 • Έχουμε δύσκολες εβδομάδες μπροστά μας
 • Μόνο τις τελευταίες μέρες κλείστηκαν σχεδόν 200.000 ραντεβού με την πρώτη δόση και σχεδόν 300.000 με την τρίτη. Απαραίτητη η τρίτη δόση ειδικά σε συμπολίτες μας μεγάλης ηλικίας.
 • Καμία κρατική κινητοποίηση δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα χωρίς την προσωπική ευαισθητοποίηση. Τα μέτρα που λαμβάνουμε στη χώρα μας είναι σαν αυτά που λαμβάνουν άλλες. Είμαστε πιο αυστηροί σχετικά με τη χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστίασης. Να μεταφέρετε στις εκλογικές σας περιφέρειες το μήνυμα ότι σήμερα η πανδημία χτυπά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Αντί να ζητάμε έναν αστυνομικό δίπλα μας είναι καιρός να γίνουμε φύλακες της υγείας μας.
 • Μέσα σε δυο χρόνια η εθνική μας θέση αναβαθμίστηκε, η οικονομία μας ανατάχθηκε.
 • Σήμερα οι πολίτες έχουν λιγότερα βάρη. Πληρώνουν λιγότερους φόρους, λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Παρά την πανδημία αυξάνεται έστω και οριακά ο κατώτατος μισθός. Στην πανδημία κινήθηκε ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα 42 δις ευρώ. Η οικονομία και η κοινωνία έμειναν όρθιες. Μαζί τους και το ΕΣΥ, που μέσα σε χρόνο ρεκόρ υπερδιπλασίασε τις κλίνες ΜΕΘ.
 • Η χώρα μας σήμερα αποτελεί προορισμό ξένων επενδύσεων. Ενθαρρυντικό να διαπιστώνουμε τα πρώτα βήματα αναστροφής του brain drain. Ένδειξη εμπιστοσύνης στο μέλλον της πατρίδας μας.
 • Παραπάνω από 2 δισ ευρώ θα φέρει στα εθνικά ταμεία η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Δραματική η κατάσταση της ΔΕΗ το 2019. Σήμερα άντλησε με αύξηση κεφαλαίου 1,35 δις ευρώ, η μετοχή της είναι στα 9 ευρώ. Είναι ισχυρή για να υποστηρίζει τους πελάτες και να γίνει εθνικός και βαλκανικός πρωταγωνιστής στην πράσινη μετάβαση που δρομολογεί η χώρα μας. Η Ελλάδα αλλάζει. Το φωνάζει το Ελληνικό, ο Ε65, ο ΒΟΑΚ.