Μητσοτάκης: Αύξηση κατά 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη – Παραμένει η προσήλωση της χώρας στις ΑΠΕ

 Μητσοτάκης: Αύξηση κατά 50% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη – Παραμένει η προσήλωση της χώρας στις ΑΠΕ

Την αύξηση της παραγωγής λιγνίτη κατά 50% την επόμενη διετία, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή άμυνα της χώρας και να μειωθεί όσο το δυνατόν η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, προανήγγειλε από την Κοζάνη ο πρωθυπουργός.

Αν και το βασικό ενεργειακό δόγμα της χώρας παραμένει προσανατολισμένο στις ΑΠΕ, εντούτοις οι έκτακτες συνθήκες, η θωράκιση που απαιτεί η απειλή Πούτιν για διακοπή των ροών αερίου, απαιτεί έκτακτες λύσεις, όπως είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Στην τρέχουσα συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Για την επόμενη διετία είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξη, για να μειώσουμε την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Η νέα μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαίδα 5 θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μέχρι το 2028 και αν χρειαστεί θα παραμείνουν σε λειτουργία μονάδες όπως η Μελίτη και ο Άγιος Δημήτριος 5. Θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες, τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

New York Times: Αν η ανάλυση αποδειχτεί σωστή, τότε ο Πούτιν κάθε άλλο παρά μοιάζει με ηττοπαθή που κάνει λάθος υπολογισμούς

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο, σημειώνοντας πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες προχωρούν σε μικρές τροποποιήσεις του ενεργειακού τους σχεδιασμού για να εξασφαλιστούν απέναντι στα χειρότερα πιθανά σενάρια σε σχέση με την ασφάλεια τροφοδοσίας από φυσικό αέριο. Επανέλαβε ότι η απόφαση για μείωση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν και είναι σωστό μέτρο για περιβαλλοντικούς αλλά και για οικονομικούς λόγους. Ο λιγνίτης όπως είπε, υπό κανονικές συνθήκες είναι πολύ ακριβότερος από το φυσικό αέριο λόγω των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

«Έπρεπε να συμβεί ένας πόλεμος που οδήγησε το φυσικό αέριο σε δεκαπλάσια τιμή για να γίνει προσωρινά πιο φθηνή η παραγωγή ενέργειας από το λιγνίτη. Ο λιγνίτης είναι λύση ανάγκης που έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον φυσικό αέριο. Οι φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55 % ως το 2030 και κλιματική ουδετερότητα το 2050 δεν τίθενται σε αμφισβήτηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Η ενεργειακή μας θωράκιση πρέπει να είναι εξασφαλισμένη και σίγουρη σε μόνιμη βάση και αυτό μας το προσφέρουν ο αέρας, ο ήλιος, τα νερά μας σε συνδυασμό με την τεχνολογία, ανέφερε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι το να μπορούμε να καλύπτουμε τα κενά στην ημερήσια κατανομή έχει ξεχωριστή σημασία.

Παράλληλα, τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει σύντομα τον πρώτο κλιματικό νόμο και θα τεθούν οι στόχοι μέχρι το 2030.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και κροκοδείλια δάκρυα για τον λιγνίτη, θυμίζοντας ότι η απολιγνιτοποίηση δρομολογήθηκε εδώ και 10 χρόνια με σταδιακή απόσυρση των παλιών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για την μετά το λιγνίτη εποχή. Είναι μύθος, ανέφερε χαρακτηριστικά, η δήθεν βίαιη απολιγνιτοποίηση και ο διαθέσιμος φθηνός λιγνίτης.

Υπογράμμισε πάντως ότι η προσαρμογή του ενεργειακού σχεδιασμού δεν καθυστερεί, δεν αναβάλει και δεν μειώνει τις δράσεις του προγράμματος για δίκαιη μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών. «Είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή, είναι ένα προσωπικό δικό μου στοίχημα, το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας την επόμενη ημέρα να είναι καλύτερο από το παρόν και το παρελθόν», επεσήμανε. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές που αποκτούν εκτάσεις στην περιοχή για επενδύσεις που θα αναπληρώσουν τις απώλειες θέσεων εργασίας από το λιγνίτη.

O πρωθυπουργός χαρακτήρισε ξεχωριστή τη σημερινή μέρα για τη δυτική Μακεδονία, που αποκτά το πρώτο μεγάλο έργο ορόσημο για τον οικονομικό και ενεργειακό μετασχηματισμό της. Το έργο, όπως είπε, συμβολίζει τη συνολική αλλαγή στο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας και αποτυπώνονται οι εθνικοί στόχοι για φθηνή και καθαρή ενέργεια και νέες δουλειές για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

To φωτοβολταϊκό πάρκο στην Κοζάνη είναι το μεγαλύτερο ενιαίο έργο ΑΠΕ που έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα και θα αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα με πλαίσια διπλής όψεως στην Ευρώπη.

Έχει χωροθετηθεί σε μία έκταση 4.400 στρεμμάτων και περιλαμβάνει τη κατασκευή συνολικά 18 φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με ηλιακούς συλλέκτες, που συνδέονται σε υπό κατασκευή υποσταθμό υψηλής τάσης εντός του έργου και διασυνδετική γραμμή υψηλής τάσης περίπου 12 χιλιομέτρων από του υποσταθμό μέχρι το ΚΥΤ Καρδιάς.

Η ετήσια παραγωγή του φτάνει στις 350 γιγαβατώρες. Η συνολική επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, με περίπου 40% ελληνική συμμετοχή σε υλικά, εξοπλισμό και εργασία. Η παραγόμενη ισχύ θα εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας σε 75.000 νοικοκυριά, με το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να υπολογίζεται σε 320.000 τόνους.

Μανώλης Δράκος