Μητροπολίτης Μεσογαίας: “Η Κυβέρνηση… Χότζα σαν σοβιετικό καθεστώς έκλεισε τις εκκλησίες”- Η απαγόρευση οδηγεί σε…”κρυφές λειτουργίες”

 Μητροπολίτης Μεσογαίας:  “Η Κυβέρνηση… Χότζα σαν σοβιετικό καθεστώς έκλεισε τις εκκλησίες”- Η απαγόρευση οδηγεί σε…”κρυφές λειτουργίες”

Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για την απαγόρευση της παρουσίας πιστών στη θεία λειτουργία λόγω κορωνοϊού, εξαπέλυσε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, Νικόλαος.

Στην επιστολή του, στην οποία ξεκαθαρίζει ότι εκφράζει μόνο τον εαυτό του, ο μητροπολίτης αναφέρει ότι «απαγόρευση της θείας λατρείας δεν έχει γίνει ποτέ, ακόμη και από τα επισήμως ταυτιζόμενα με τον αθεϊσμό καθεστώτα, πλην του Εμβέρ Χότζα στην Αλβανία. Το σοβιετικό καθεστώς πολέμησε τη θρησκευτικό­τητα, εδίωξε την Εκκλησία, γκρέμισε ναούς, εξόντωσε κληρικούς, δεν απα­γό­ρευσε όμως τη λατρεία κεκλεισμένων των θυρών. Η Κυβέρνησή μας το έκανε!».

Προσθέτει ότι η απόφαση για κλείσιμο των εκκλησιών ελήφθη μονομερώς από την πολιτεία και ότι δεν είναι η εκκλησία… άτακτο κοριτσάκι: «Μια απόφαση περιορισμού της θείας λα­τρείας δεν μπορεί να λαμβά­νεται μονομερώς από την πολιτεία, ή τουλά­χιστον χωρίς την σύμφωνη γνώ­μη της επίσημης Εκκλησίας ή πολύ περισσό­τερο με παράκαμψη ή και περιφρόνηση της Ιεράς Συνόδου…. Δεν είναι η Εκκλησία ένα άτακτο κοριτσάκι που του τραβάμε τα μαλλιά ή το χαστου­κίζουμε για να συμμορφωθεί. Ο θεσμικός σεβασμός τραυματίστηκε καίρια». 

Επίσης αναφέρει ότι μπορεί λόγω της απαγορευσης να συμβαίνουν φαινόμενα κρυφών συναθροίσεων: «Το όλο πλαίσιο ως έχει προκαλεί για παράνομες υπεκφυγές με τέλεση λειτουργιών «κρυφά» ή εκεί που δεν περιλαμβάνει η ΚΥΑ, με συνέπειες που δύσκολα θα ελεγχθούν και τότε θα δημιουργηθεί πρόβλημα με τη δημόσια υγεία. Αν οι ιερείς τελούν λειτουργίες στα σπίτια τους, σε αποθήκες, σε σαλόνια, σε ουδέτερους χώρους, σε ξωκλήσια που η πολιτεία τα μετέτρεψε σε μουσεία και δεν είναι πλέον χώροι θρησκευτικών συνα­θροίσεων, με πολύ περισσότερα άτομα, αυτό δεν προκαλεί ανησυχία στην Κυβέρ­νηση; Θα ήταν πιο ασφαλές σε λίγα τετραγωνικά να συγκεντρώνονται κρυφά άτομα ανεξέλεγκτα σε αριθμό (μέλη οικογένειας, συχνά πολύτεκνης κ.λπ.) από το να τελεσθεί η λειτουργία παρουσία 3 ή 5 ή 10 ατόμων σε ένα χώρο 200 ή 400 ή και περισσότερων τετραγωνικών». 

Επίσης καλεί την κυβέρνηση να ρωτήσει τον κ. Τσιόδρα και την ομάδα του αν μπορούν να τελούνται λειτουργίες με λίγα άτομα και αυτοί να απαντήσουν «με καθαρά επιστημονικά κριτήρια, όχι με βάση την ιδεολογία τους (τι πιστεύουν), αλλά αυστηρά στη βάση της επιστημονικής ειδικότητας τους (τι γνωρίζουν)». Ο κ. Νικόλαος επίσης αναφέρει ότι «Έχει δημιουργηθεί το αίσθημα μιας εχθρικότητας και παράλογης πολε­μικής από την πλευρά της Κυβέρνησης προς την Εκκλησία ή ακόμη ότι έτσι υποθάλπεται η ύβρις, που κατά κόρον εκφράστηκε για το ιερότερο στοιχείο της πίστης των Ορθοδόξων, που είναι η Θεία Ευχαριστία». «Πώς αυτό θα εξαλειφθεί;» διερωτάται. «Είναι δυνατόν τη Μεγάλη Παρασκευή να μη γίνει περιφορά του Επιταφίου μέσα στους ναούς; την Κυριακή του Πάσχα να απαγορεύσουμε το «Χριστός Ανέστη»; Είναι σαν να βάζουμε τον Χριστό μέσα στον τάφο πασχαλιάτικα και να Τον εμποδίζουμε να βγει» καταλήγει ο ιεράρχης.

Σχετικά Άρθρα