• 6 Μαΐου, 2021

Μήνυση κατά της Astrazeneca από την Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων – Τι απαντά η εταιρεία

 Μήνυση κατά της Astrazeneca από την Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων – Τι απαντά η εταιρεία

Η μήνυση κατά της AstraZeneca που κατέθεσε η Ε.Ε αφορά τις καθυστερήσεις στην παράδοση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, που ορίζονται βάσει συμβολαίου που έχουν συνάψει οι δύο πλευρές.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, “η εταιρεία δεν ήταν σε θέση να καταλήξει σε μια αξιόπιστη στρατηγική για να εξασφαλίσει την έγκαιρη χορήγηση εμβολίων”. Η νομική διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή και αρμόδια να κρίνουν, σύμφωνα με το συμβόλαιο ανάμεσα στην Κομισιόν και την φαρμακευτική, είναι δικαστήρια του Βελγίου.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Υγείας και Ασφαλείας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, η απόφαση για την εκκίνηση νομικής διαδικασίας κατά της φαρμακευτικής ελήφθη σε συνεννόηση με τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ.

Τη λύπη της για την απόφαση της Κομισιόν να προσφύγει εναντίον της στη δικαιοσύνη για το ζήτημα της προμήθειας εμβολίων Covid-19 εξέφρασε η AstraZeneca- τονίζοντας πως είναι πρόθυμη να εμπλακεί σε δικαστική αντιπαράθεση.

  • «Μετά από ένα άνευ προηγουμένου έτος επιστημονικών ανακαλύψεων, πολύ πολύπλοκων διαπραγματεύσεων και προκλήσεων παραγωγής, η εταιρεία μας πρόκειται να παραδώσει περίπου 50 εκατ. δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες ως τα τέλη του Απριλίου…η AstraZeneca έχει συμμορφωθεί πλήρως στην Advance Purchase Agreement με την Κομισιόν και θα υπερασπιστεί τον εαυτό της με ένταση στο δικαστήριο. Πιστεύουμε πως οποιαδήποτε νομική διαδικασία είναι αβάσιμη και καλωσορίζουμε αυτή την ευκαιρία να διευθετήσουμε αυτή τη διαφωνία το συντομότερο δυνατόν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.